Hidroelectrica, compania de stat cu cea mai mare producție de energie electrică din România și cea mai mare capitalizare de la Bursa de Valori București (BVB), anticipează un profit net preliminar de peste 6 miliarde de lei pentru anul trecut, înregistrând o creștere de 35% față de rezultatul din 2022, care a fost de 4,46 miliarde de lei, transmite Profit.ro
Aceste estimări sunt conforme cu proiectul de buget pentru anul 2024, care a fost publicat imediat după închiderea tranzacțiilor pe piața bursieră din București. Totuși, se menționează că cifrele finale pot suferi ajustări, deoarece Hidroelectrica va anunța rezultatele financiare pentru anul 2023 la sfârșitul lunii viitoare.
Rezultatul anticipat pentru anul precedent reprezintă un nou record istoric pentru companie. În contrast, pentru anul în curs, se prognozează o reducere de aproximativ 20% a profitului net, comparativ cu estimarea preliminară pentru 2023, situându-se la 4,83 miliarde de lei. Hidroelectrica estimează că acest trend descrescător va continua și în următorii ani, cu prognoze de profit net de 4,78 miliarde de lei în 2025 și 4,65 miliarde de lei în 2026.
Te-ar putea interesa și: Un gigant american cere ieftinirea acțiunilor Hidroelectrica. Prețul-țintă a scăzut acum cu 26% sub nivelul de pe bursă
Cotația Hidroelectrica la BVB a înregistrat o depreciere semnificativă în această săptămână, ca urmare a reducerilor în privința prețului-țintă făcute de doi mari jucători de pe Wall Street, Citigroup și Morgan Stanley. Aceste retrogradări au fost contrabalansate doar parțial de o analiză optimistă furnizată de Barclays, o bancă britanică. Conform estimărilor Hidroelectrica, veniturile vor scădea în acest an față de 2023, însă nu din cauza reducerii prețurilor de vânzare, așa cum au făcut alți competitori, cum ar fi Nuclearelectrica, ci din cauza unei scăderi a producției.
„Veniturile totale previzionate în anul 2024 sunt în valoare de 10.901.497 mii lei, în scădere comparativ cu rezultatele preliminate ale anului 2023 cu 1.591.891 mii lei. Această scădere a veniturilor totale rezultă în principal din diminuarea cantității prognozate a fi produsă în cursul anului 2024, comparativ cu anul 2023, când a fost înregistrată cea mai ridicată producție de energie electrică din ultimii 6 ani, scădere parțial compensată de estimarea unui preț mediu de vânzare a energiei electrice în creștere cu 2% față de prețul mediu preliminat pentru anul 2023”, se arată în schița de buget.