Iancu Guda este popular în special pentru recomandările sale legate de investiții, de moduri în care banii să producă alți bani. Subiectul economiilor este însă unul la fel de atractiv, iar Guda a vorbit și despre el, la Antena 1, relatează observatornews.
Economistul a subliniat, în primul rând, că depozitele bancare au crescut în România ultimilor 17 ani. ”Avem depozite de 340 de miliarde de lei la jumătatea acestui an, de două ori mai mult decât creditele populației. În urmă cu 17 ani, când am aderat la UE, creditele erau egale cu depozitele, deci iată că aderarea ne-a crescut și salariile și prosperitatea”, a precizat el.
Citește și Crește prețul la apa înbuteliată în România! Vezi cât plătește un român să se hidrateze!
Economistul a identificat două probleme legate de banii pe care îi au românii în conturi bancare. Prima dintre ele ar fi, în opinia lui, o mare greșeală, pe care o fac mulți. ”Vedem cum banii din conturi rămân în bancă și nu facem depozite, pentru că îi ținem în contul curent. Mare greșeală. Nu produce nimic acel ban pus în contul curent”, a explicat el.
Guda recomandă ca în contul curent, adică la îndemână, să se afle un fond de rezervă și nimic mai mult. ”Dacă vrei să ai o rezervă bine pusă la punct ar trebui un fond de rezervă pe șase luni, iar dacă ai o situație specială, boli, probleme, îți trebuie un fond de siguranță de 9-12 luni. Atât, nu mai mult”, spune economistul.
A doua problemă găsită de Iancu Guda este legată de modul în care ar trebui făcute depozitele bancare, cu mențiunea că acestea sunt rezerve de lichiditate, nu investiții. ”Lumea zice că dacă își țin toți banii în depozite o să piardă dobânda, dar faceți 3 depozite, în trei luni consecutive: ianuarie, februarie, martie. Și dacă tu vrei să pui 10.000 de lei în depozite, pui 4.000 de lei în ianuarie, pui 3.000 de lei echivalent în euro în februarie și 3.000 de lei echivalent în dolari în martie și așa în fiecare lună ajunge un depozit la scadență și nu pierzi dobândă”, a explicat el.
Iancu Guda are o rubrică de educație financiară la Antena 1, începută după ce a plecat de la Digi 24, unde realiza un proiect similar.