Anul 2025 promite un impozit mai mic pentru o anumită categorie de români. Este vorba despre părinții care au copiii la școală și plătesc meditații. Statul le-ar oferi o deducere, dacă aceștia aduc bon fiscal de la profesor, potrivit bugetul.ro.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, despre noile măsuri fiscale, care vor fi anunțate pe 1 septembrie: „Nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii”
foto: impozit mai mic
Dacă au copii care fac meditații, părinții vor beneficia, din 2025, de o deducere la impozit. Ce se va întâmpla:
Propunerea urmează să ajungă la Comisia Europeană.
Meditațiile obișnuiau să fie un subiect tabu în țara noastră, din pricina faptului că profesorii obișnuiau să pregătească elevii care nu reușeau să înțeleagă materia la clasă. Excepție făceu pregătirile pentru olimpiade și concursuri școlare. Chiar și așa, ambele părți erau câștigate. Pe de o parte, elevii, care recuperau din urmă materia neînțeleasă (sau, în alte cazuri, care excelau pentru consursuri), pe de altă parte, profesorii, care, pe lângă salariul infim, mai aveau un câștig modest.
Fiind un subiect cu două tăișuri, statul nu mai vrea să permită „munca la negru” și cere profesorilor să emită bon fiscal sau chitanță după fiecare ședință de meditație. Desigur, odată ce vor declara veniturile, acestea vor fi și taxate.
O măsură care are ca scop grăbirea fiscalizării meditaților: reducere la impozit pentru părinți. Statul se așteaptă ca familiile să facă presiune pe profesor și să-l determine să-și fiscalizeze veniturile. Măsura ar putea intra în vigoare de la începutul anului 2025.
Reducerea de la impozit ar fi cuprinsă între 150 și 200 de lei, pe an. Ținând cont că o oră de meditații poate costa și 100 de lei, în funcție de materie și experiența profesorului, reducerea acoperă cu greu doar două ședințe de meditații. Cu toții știm că un elev are cel puțin 4 ședințe de meditații per lună.
Mulți părinți s-au plâns de acest aspect, mai ales acum, când statul îți cere taxe și mai mari pentru bunurile tale. Părinții consideră că Guvernul ar trebui să fie preocupat de găsirea unei metode prin care să nu mai fie nevoie de meditații.
Dacă programa școlară ar fi în concordanță cu cerințele actuale ale elevilor, respectiv societății în care trăim, nu ar mai fi nevoie de atât de multă pregătire suplimentară, pe care mulți nici nu și-o pot permite.
Până în prezent, autoritățile nu au transmis dacă ai nevoie de una sau de mai multe chitanțe sau bonuri pentru a beneficia de reducerea pe impozit.
Te-ar putea interesa și: Ministrul de Finanțe, anunț de maximă importanță pentru proprietarii de case. Care este noua formulă de calcul pentru impozit