- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Impozite de 70% pentru români! ANAF lovește dur. Cine sunt cei vizați de taxarea uriașă

21 Oct, 20:51 • Bugiu ⁠Ana Maria
Începând cu 1 iulie 2024, impozitul pe veniturile cu surse neidentificate a fost crescut de la 16% la 70%, afectând un spectru larg de contribuabili, nu doar pe cei cu venituri mari. Măsura va impune sancțiuni severe celor care nu pot justifica proveniența veniturilor.
Impozite de 70% pentru români! ANAF lovește dur. Cine sunt cei vizați de taxarea uriașă

Începând cu 1 iulie 2024, impozitul pe veniturile cu surse neidentificate a fost majorat drastic de la 16% la 70%, o schimbare ce vizează un spectru larg de contribuabili. Această măsură nu se aplică doar celor cu venituri mari, ci și oricărei persoane care nu poate justifica proveniența unor sume de bani sau rulaje financiare, potrivit bugetul.ro.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate demara controale amănunțite atunci când există suspiciuni legate de sursa veniturilor neclare. Dacă în urma acestor verificări nu se poate demonstra clar de unde provin veniturile, acestea sunt considerate ca având o sursă neidentificată și, astfel, se aplică noul procent de 70% la impozitare.

Te-ar mai putea interesa și: Poşta Română devine partener ANAF în colectarea datoriilor. Sunt vizaţi aproape un milion de români

foto: ANAF

Impozite de 70% pentru români! ANAF lovește dur. Cine sunt cei vizați de taxarea uriașă

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), a explicat că această măsură este menită să combată evaziunea fiscală și să descurajeze circulația fondurilor care nu au o bază documentară solidă.

În momentul în care ANAF constată că există rulaje financiare în conturile bancare ale unei persoane care nu sunt justificate prin acte sau alte documente, contribuabilul intră automat sub incidența acestui impozit. În trecut, sumele neclare erau taxate cu 16%, însă noua cotă de 70% urmărește să penalizeze mai dur astfel de situații, reducând posibilitatea ca fonduri nedeclarate să treacă neobservate de autorități.

Manolescu a mai adăugat că, deși această măsură vizează în special veniturile nejustificate de mari dimensiuni, ea poate afecta și persoanele fizice obișnuite care, fie din neglijență, fie din lipsa unei evidențe corecte a veniturilor, nu pot dovedi proveniența unor sume.

Pe măsură ce ANAF continuă să își intensifice controalele, contribuabilii sunt sfătuiți să fie mult mai atenți la justificarea veniturilor și să păstreze documentația necesară pentru a evita sancțiunile fiscale.

„Dacă ANAF vede că din toate verificările și din documentele puse la dispoziție de contribuabil nu se constată de unde vin acele venituri, le consideră ca fiind o sursă neidentificată și aplică acel procent majorat. Dacă identifică sursa, aplică, de cele mai multe ori, impozitul corespunzător sursei care, să spunem, e de 10% în mod general însă, am văzut situații în care au aplicat cota de 70% ca fiind pentru cazuri în care sursa nu a fost identificată.

Nu apar cum erau în trecut în anii anteriori doar la persoane care chiar au venituri mari. Am văzut situații de control, mai ales la nivel de județe, în care sumele identificate sau baza de la care s-a pornit inițial era de ordinul miilor, zeci de mii de euro. Adică nu vorbim de sute de milioane, adică persoane cu avere mare”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Creșterea impozitului pe veniturile cu surse neidentificate până la o cotă de 70% nu doar că are scopul de a contribui la bugetul de stat, dar poate fi văzută și ca o măsură de stimulare a conformării fiscale și ca o sancțiune preventivă pentru cei care nu își justifică veniturile.

„Totuși, având în vedere modul de redactare a prevederilor legale, o analiză procedurală a textului de lege ar putea să conducă la concluzia că textul este neconstituțional.

Din perspectiva aplicării în timp a legii, impozitarea cu noua cotă prin deciziile de impunere emise începând cu 1 iulie 2024 ar încălca principiul constituțional al neretroactivității, care prevede că legea (cu excepția celei penale, mai favorabile) nu poate să producă efecte pentru trecut”, au explicat specialiștii Deloitte.

Te-ar mai putea interesa și: ANAF, cu ochii pe influenceri. Le impozitează și veniturile, și bunurile obținute datorită online-ului