Închirierea unui apartament în orașele turistice sau universitare din România a devenit un trend în ultimii ani, iar prețurile au atins cote înalte. În ciuda acestui fapt, acum, proprietarii dau de probleme când vine vorba de închirierea locuințelor pe care le dețin. Asta, din cauza faptului că legea statului nu îi mai ajută pe români să obțină profit după condițiile contractelor de închiriere, potrivit Gândul.
În încercarea de a strânge bani la bugetul statului, Fiscul controlează și chiriile. În urmă cu numai o lună, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat un ghid cu noi reguli. Proprietarii au obligația să plătească impozit pe venit, deoarece, majoritatea românilor care dețin apartamente, sunt tentați să închirieze locuințele la negru și să nu își declare veniturile. În acest sens, ghidul ANAF este menit să îi facă pe proprietari să își înregistreze contractele de închiriere la sediul instituției. Aceștia sunt nevoiți să meargă la ANAG în termen de 30 de zile de la data închirierii contractului sau apariției unei modificări, de exemplu, modificarea prețului de închiriere sau a perioadei. Impozitul pe veniturile din chirii trebuie achitat de proprietari până pe data de 25 mai 2025. Astfel, declarația unică privind impozitul pe venit se depune fie la ghișeele ANAF, fie prin poștă sau online.
Totodată, veniturile din chirii sunt taxate cu 10% după deducerea unei cote în valoare de 20%, fără a fi nevoie de documente de justificare.
Plata întreținerii în lipsa unui chiriaș reprezintă o situație neplăcută pentru proprietarii. De cele mai multe ori, în astfel de cazuri, aceștia sunt nevoiți să scoată din buzunar între 250 și 300 de lei. În costurile de întreținere sunt incluse apa, gunoiul, liftul, curentul electric de pe holul blocului, interfonul, curățenia făcută pe scară, fondul de rulment și altele.
În funcție de dimensiunea apartamentului și de perioadă, costurile pot crește. De exemplu, pe timp de iarnă, dacă încălzirea se face prin intermediul centralei de bloc, costurile pot urca până la 700 de lei pe lună. Astfel, costa actuală de impozitare pentru cei care dețin apartamente și declară veniturile este de 16%, iar procentul urmează să crească de la data de 1 iulie.
Citește și: Fapta care îi trimite pe proprietarii de apartamente direct la închisoare. Este complet interzis în România!