În România, la începutul acestui an, un sandviș Big Mac era vândut la prețul de 15,8 lei, reflectând o creștere de peste 28% față de prețul din ianuarie 2023. Această analiză include indicele Big Mac elaborat și publicat de către The Economist, care monitorizează de peste 30 de ani evoluția prețului emblematicului produs în rețeaua de restaurante fast-food McDonald’s, transmite Economedia.
În ciuda faptului că rata anuală oficială a inflației din România a fost de numai 10,4%, un sandviș Big Mac a înregistrat o creștere semnificativă de peste 28% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, după cum arată indicele Big Mac elaborat de The Economist. Este important de menționat că o parte din prețurile la alimentele de bază au fost plafonate de către Guvern, menținându-le astfel sub control.
Pentru comparație, o analiză realizată de Ziarul Financiar anul trecut indica o creștere a prețului unui sandviș Big Mac cu aproximativ 15% în 2022 față de 2021, în linie cu rata inflației. În mod obișnuit, evoluția prețului acestui produs este considerată un indicator destul de bun al inflației.
Te-ar putea interesa și: Economiștii de top avertizează: Tensiunile geopolitice ar putea destabiliza economia globală în 2024
Potrivit datelor analizate de The Economist pentru indicele Big Mac, un sandviș costă cu 39,8% mai puțin în România, adică 3,42 dolari, comparativ cu prețul din Statele Unite, care este de 5,69 dolari, la cursul de schimb al pieței. Analizând diferențele de PIB pe persoană, ar putea fi de așteptat ca un Big Mac să coste cu aproximativ 15% mai puțin în România. Această discrepanță sugerează că leul românesc este subevaluat cu aproximativ 29,3%.
În România, prețul unui Big Mac este mai mic decât în alte state din regiune. Un burger poate fi achiziționat cu 3,42 dolari (echivalentul a 3,18 euro), în timp ce în Ungaria costă 3,98 dolari (adică 3,7 euro), în Cehia 4,61 dolari (sau 4,28 euro), iar în Polonia 4,97 dolari (sau 4,62 euro), conform indicelui Big Mac.
Comparativ cu salariul mediu net din fiecare țară, în România poți cumpăra mai mulți burgeri Big Mac cu salariul minim decât în alte țări din regiune. Mai exact, cu salariul mediu net din România, un român își poate permite să cumpere 301 burgeri, în timp ce un polonez își permite 297 burgeri, conform datelor din noiembrie/decembrie 2023.