Industria României s-a contractat 2023 în primele 11 luni, după cum arată cele mai recente date disponibile. Mai exact, s-a observat că producția din acest domeniu de activitate economică a înregistrat o scădere de aproximativ 5%, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. În plus, după cum arată o analiză a Ziarului Financiar, cifrele indică faptul că țara noastră a ajuns într-o situație paradoxală: Produsul Intern Brut (PIB) este în creștere, asta deși activitatea industrială a avut mult de suferit.
Sectoarele care au înregistrat cele mai slabe rezultate au fost industria lemnului, mobilei, textilă, cărora li se alătură şi metalurgia. Industria României, care este responsabilă de 23-25% din PIB, după cum arată performanţele din ultimii ani, a ajuns astfel în situația în care se află în cel de-al cincilea an în scădere, asta deși restul economiei a trecut și de problemele cauzate de pandemie și este în creștere.
„Scăderea producţiei industriale din 2023 este consecinţa a ceea ce s-a întâmplat în toamna anului 2022, şi anume când preţurile ridicate la energie şi gaz au influenţat puternic costurile de fabricaţie. Asta a determinat ca unele dintre companii şi industrii chiar să-şi oprească activitatea, fiind în pericol de a-şi consuma toată lichiditatea din cauză că vindeau sub costurile de fabricaţie. Unele dintre cele care şi-au oprit activitatea au oprit-o iremediabil, adică instalaţiile nu au mai putut fi pornite“, arată preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, Petru Ianc, situația în care se află industria din România.
Citește și: Cu 2.000 de km de autostradă în România, industria de transport de mărfuri ar putea crește cu aproape 40%
De asemenea, Industria României, în termeni de producție producţia, a fost cu 5% mai mică, din cauza costurilor asociate cu producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11%) şi industria prelucrătoare (-4,3%). În schimb, industria extractivă s-a majorat cu 3,8%.
Datele INS relevă, totodată, că, în septembrie anul curent, faţă de luna corespunzătoare din 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, pe fondul diminuării activităţilor în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) şi industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a fost singurul sector care a crescut, respectiv cu 5,4%.
Te-ar putea interesa și: Cifra de afaceri din industria energetică a scăzut drastic în primele 11 luni din 2023. Cu 24,6% mai mică față de aceeași perioadă a anului precedent!