- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Inflația în Italia a scăzut sub 1%. BCE e presată să reducă dobânzile

30 Sep, 18:29 • Mălureanu Rebecca
Analiștii estimează scăderea inflației în Italia sub 1%, lucru care pune presiune pe Banca Centrală Europeană să accelereze reducerea dobânzilor. În septembrie, prețurile de consum în a treia economie a zonei euro au urcat cu doar 0,8%, pe fondul reducerii costurilor cu energia, transporturile și comunicațiile, conform de Institutul de Statistică (Istat).
Inflația în Italia a scăzut sub 1%. BCE e presată să reducă dobânzile

Institutul de Statistică(Istat) din Italia arată că inflația a ajuns în luna septembrie la 0,8% în urma scăderii costurilor cu energia, transportul și comunicațiile. Această tendință de descreștere a inflației o regăsim în toate cele 20 de state membre ale zonei EURO. Din cauza scăderii sub 1%, a inflației din Italia, Banca Centrală Europeană e presată să accelereze reducerea dobânzilor.

Cum influențează inflația scăzută?

Acțiunea de reducere a inflației se păstrează în cele 20 de state membre ale zonei euro, iar analiștii prevăd ca informațiile transmise vineri în Franța și Spania să arate o mărire a prețurilor sub ținta BCE de 2%. Cei ce fac investiții se așteaptă ca la ședința monetară din octombrie, Banca Centrală Europeană să anunțe a treia reducere a dobânzilor, comunică Agerpres.

Eurostat va publica marți datele preliminare ce privesc evoluția inflației în zona euro din septembrie, iar analiștii se așteaptă ca procentul să fie de 1,8%.

Inflația
Inflația

Citește și: Românii se vor putea proteja de inflație prin titlurile de stat FIDELIS. Dobânzi de 7% în lei și 5% în euro

Chiar dacă creșterea prețurilor este încetinită, unii oficiali ai BCE au o poziție de tip „hawk” (șoim – n. r.), ce susține necesitatea unor dobânzi ridicate pentru ca inflația să se mențină sub control. Dar Italia ar saluta o reducere a dobânzii în luna octombrie. Premierul Giorgia Meloni afirmă că relaxarea politicii monetare reprezintă o necesitate în sprijinirea creșterii economiilor europene. Guvernul de la Roma are ca obiectiv o expansiune de aproximativ 1% în 2024 însă trebuie să facă mai mult pentru reducerea datoriei, care depășește 130% din PIB.

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, la 12 septembrie a.c., dobânda cheie cu 25 puncte de bază, pe măsură ce inflaţia încetineşte, iar creşterea economică pierde din elan, transmite Reuters.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit… În consecinţă, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% şi, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024″, se arăta în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Te-ar mai putea interesa și: Economia României intră în cod roșu! Inflație galopantă, taxe majorate și risc de colaps bugetar!