- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația scade, prețurile cresc. Cum am ajuns in această situație

14 Aug, 08:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
De ce inflația scade, dar prețurile cresc sau rămân la fel de mari? Ar trebuie să fie mai bine, dar realitatea este alta.
Inflația scade, prețurile cresc. Cum am ajuns in această situație

Da, inflația scade. Da, salariul mediu net a crescut în România cu 13% în 2024. Da, am putea spune că e mai bine. Realitatea, însă, este alta.

Prețurile cresc sau, în cel mai „bun” caz, rămân la fel de mari. Există câteva fenomene care „nu ne lasă” să revenim la normal, chiar dacă unele cifre ar spune că am fi pe linia de plutire sau chiar mai bine, relatează Antena 3 CNN.

Banca Națională a României încearcă să țină sub control presiunea inflaționistă, dar specialiștii spun că nu mai contează atât de mult, mai ales dintr-un anumit moment.

Te-ar putea interesa și: Ultimă oră. Rata anuală a inflației a urcat la 5.42%. Topul scumpirilor în România

foto: inflația

De ce inflația scade, dar prețurile cresc sau rămân la fel de mari

  • datorie publică de peste 52% din PIB
  • materii prime scumpe
  • seceta și impactul ei asupra agriculturii
  • adâncirea declinului demografic

Să pornim de la cap la coadă. Avem o datorie publică de peste 52% din PIB, iar aceasta trebuie să fie achitată. Doar că acest lucru înseamnă o cerere mare din economia autohtonă și se va reflecta în creşterea preţurilor, mai ales în sectoarele locuinţelor şi bunurilor de larg consum.

Materiile prime vor fi tot mai scumpe, din cauza tensiunilor geopolitice. În acest sector se vor scumpi și gazele, curentul și așa mai departe, iar produsele care reies din materia primă vor fi din ce în ce mai scumpe.

Seceta şi impactul ei asupra agriculturii. Este secetă la noi în ţară, dar este secetă şi la alţii. Producţia mai mică duce la cerere mare şi, evident, la creşteri substanţiale de preţ – de la pâine, ulei sau zahăr, până la cafea sau fructe.

Adâncirea declinului demografic. La fiecare 10 ani, țara noastră pierde un milion de locuitori. Românii se duc unde le este mai bine, drept urmare, o populație tot mai scăzută și mai puțin tânără scade productivitatea şi vârsta de muncă. Repercusiunile sunt uriașe în țara  noastră. Acest fenomen se vede în economie prin preţuri mari.

Te-ar putea interesa și: România rămâne „campioana inflației” și în iunie 2024. Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri în ultima lună