- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Informația momentului pentru toată România. BNR a anunțat ce urmează să se întâmple în perioada următoare cu economia țării

20 Aug, 21:09 • Preda Silvia
Veste bună de la BNR: Consumul populaţiei va crește economia României și în 2025, pe fondul majorării veniturilor.
Informația momentului pentru toată România. BNR a anunțat ce urmează să se întâmple în perioada următoare cu economia țării

Anunț de la BNR. Consumul gospodăriilor populaţiei este aşteptat să redevină în anul curent şi să rămână în 2025 principalul determinant al avansului PIB, conform Minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, din 7 august 2024, publicată marți, 20 august 2024.

S-a observat că, similar previziunilor precedente, consumul gospodăriilor populaţiei este aşteptat să redevină în anul curent şi să rămână în 2025 principalul determinant al avansului PIB, în condiţiile accelerării semnificative a creşterii venitului disponibil real – sub influenţa majorărilor de salarii şi transferuri sociale suprapuse traiectoriei descendente relativ mai joase a ratei inflaţiei -, dar şi în contextul nivelurilor reale ale ratelor dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei”, se arată în minuta BNR.

O contribuţie însemnată la dinamica PIB va continua probabil să vină şi din partea formării brute de capital fix, a cărei creştere este aşteptată să încetinească totuşi considerabil în 2024-2025, după accelerarea puternică din 2023, dar să rămână alertă din perspectivă istorică, pe fondul atragerii şi utilizării unui volum important de fonduri europene, însă în scădere faţă de 2023 şi în contextul unor incertitudini însemnate asociate programelor şi execuţiilor bugetare, precum şi tensiunilor geopolitice şi evoluţiilor economice din Europa, au remarcat membrii Consiliului.

Referitor la viitorul poziției ciclice a economiei, membrii Consiliului au discutat perspectiva activității economice, arătând că aceasta este așteptată să-și accelereze creșterea pe ansamblul intervalului 2024-2025, deși ceva mai puțin decât în prognoza precedentă, pe fondul decelerării inflației și al redresării treptate a cererii externe, dar mai ales sub impactul conduitei politicii fiscale și al utilizării fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU.

Citește și: BNR: Creșterea veniturilor bugetare nu se face cu majorări de taxe! „Au fost comise greşeli flagrante”

BNR
BNR

Consumul privat a rămas principalul determinant al creşterii economice, arată BNR

S-a observat că, similar previziunilor precedente, consumul gospodăriilor populației este așteptat să redevină în anul curent și să rămână în 2025 principalul determinant al avansului PIB, în condițiile accelerării semnificative a creșterii venitului disponibil real – sub influența majorărilor de salarii și transferuri sociale suprapuse traiectoriei descendente relativ mai joase a ratei inflației –, dar și în contextul nivelurilor reale ale ratelor dobânzilor la creditele și depozitele populației.

O contribuție însemnată la dinamica PIB va continua probabil să vină și din partea formării brute de capital fix, a cărei creștere este așteptată să încetinească totuși considerabil în 2024-2025, după accelerarea puternică din 2023, dar să rămână alertă din perspectivă istorică, pe fondul atragerii și utilizării unui volum important de fonduri europene, însă în scădere față de 2023 și în contextul unor incertitudini însemnate asociate programelor și execuțiilor bugetare, precum și tensiunilor geopolitice și evoluțiilor economice din Europa, au remarcat membrii Consiliului.

În schimb, evoluția exportului net este așteptată să redevină și să rămână mai contracționistă în 2024-2025 decât s-a anticipat anterior, mai arată BNR.

Vezi și: România își propune să dea un impuls economiei, prin aderarea la OCDE. Mircea Abrudean: „Este cel mai important obiectiv de țară”