Avertismentul ING Bank pentru toţi clienţii. Înșelătoriile legate de criptomonede sau investițiile cu „profituri garantate” sunt din ce în ce mai frecvente, iar fraudatorii știu exact cum să te facă să le cazi în plasă, scrie Playtech.
Citeşte şi: Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spune că se analizează creșterea TVA și a taxării muncii, în vederea înfăptuirii reforme fiscale: „Sunt mai multe scenarii”
Metodele folosite pentru a câștiga încrederea victimelor sunt variate. Una dintre ele este cea a mesajelor nesolicitate. Victima este contactată prin prin SMS, e-mail, rețele sociale sau apeluri telefonice cu oferte de „investiții garantate”. De asemenea, fraudatorii pretind că reprezintă companii autorizate sau branduri cunoscute şi prezintă oferte de câștiguri rapide, fără riscuri. Nu este lăsată deoparte nici presiunea psihologică, prin apelarea la îndemnuri care să te facă să acționezi rapid pentru „a nu pierde oportunitatea”.
Sfaturi de la ING Bank
Iată câteva sfaturi esențiale pentru a te feri de aceste fraude:
-
- Ignoră ofertele nesolicitate! Dacă primești mesaje sau apeluri cu oferte de câștiguri mari, nu interacționa. Majoritatea sunt încercări de fraudă.
- Nu transmite datele tale personale! Nu furniza copii ale actelor de identitate, parole sau alte informații personale.
- Nu completa datele cardului pe site-uri dubioase! Nu introduce niciodată datele cardului bancar sau ale contului de internet banking pe site-uri care ți-au fost recomandate de persoane necunoscute sau de așa-ziși brokeri de investiții.
- Verifică autorizațiile companiilor. Dacă o persoană pretinde că reprezintă o companie, verifică legalitatea și înregistrarea acesteia pe site-urile oficiale (e.g., Autoritatea de Supraveghere Financiară).
- Verifică periodic tranzacțiile din contul tău! Activează notificările pentru tranzacții, setează limite de tranzacții și verifică periodic activitatea contului.
- Evită aplicațiile suspecteFii precaut cu aplicațiile recomandate de „brokeri”. Nu instala aplicații de control la distanță (Anydesk, TeamViewer). Acestea pot fi utilizate pentru acces fraudulos la conturile tale.
Citeşte şi: Casa Verde Fotovoltaice 2025. Termene extinse din cauza instalatorilor neserioşi
Iată ce trebuie să faci în cazul în care ai devenit deja victimă:
- Oprește orice contact cu fraudele: Verifică în mod regulat tranzacțiile și raportează imediat orice activitate neobișnuită.
- Blochează cardul și schimbă parolele! Închide imediat contactul cu fraudatorii, blochează cardul sau contul bancar și schimbă parolele.
- Contactează banca și autoritățile! Contactează banca pentru a raporta tranzacțiile suspecte. Depune o plângere la Poliție și, dacă este cazul, solicită schimbarea actelor de identitate.
- Devirusare și protecție suplimentară! Dezinstalează orice aplicații suspecte și rulează un antivirus pentru a elimina eventuale programe malițioase.