- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

INS avertizează că toamna aduce o creştere a preţurilor în construcţii cu peste 20% DOCUMENT

28 Aug, 10:39 • Dobran Viorel
Managerii estimează o creştere moderată a activităţii în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, precum şi creşterea preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, până în octombrie, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
INS avertizează că toamna aduce o creştere a preţurilor în construcţii cu peste 20% DOCUMENT

Managerii români estimează, pentru perioada august – octombrie 2024, o creştere moderată a activităţii în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, precum şi o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2024, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Stabilitate în ceea ce priveşte salariaţii din construcţii

Tendinţe în construcţii

Potrivit estimărilor din luna august 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%) şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +21%).

Prețul pentru renovarea unui apartament cu două camere în 2024. Materialele de construcții s-au scumpit drastic

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural 0%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +28%).

Conform estimărilor din luna august 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). De asemenea, potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%).

Criza materialelor de construcții lovește România. Grindeanu: „Trebuie să venim cu soluţii să nu ajungem în blocaje”

Construcții
Construcții

Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

INS, statistici defalcate pe domenii

tea_august_r24

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna august 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată volumului producţiei (sold conjunctural +8%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +21%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +28%).

Servicii

Conform estimărilor din luna august 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%).

INS: Numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul II 2024, a fost 34.500, în scădere cu 4.900 faţă de acelaşi trimestru al anului 2023. 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante au fost în sectorul bugetar

Numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul II 2024, a fost 34.500, în scădere cu 4.900 faţă de acelaşi trimestru al anului 2023, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,54%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,41%). Sectorul bugetar a însumat circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante.

”În trimestrul II 2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost 34.500, în scădere cu 0,5 mii faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul II 2024 a fost 0,67%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2023, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 4.900, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,10 puncte procentuale”, arată datele INS.

Rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe activităţi ale economiei naţionale

În trimestrul II 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,54%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,41%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (1,24%). Aproape 24% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8.200 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,75%.

Sectorul bugetar a însumat circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.300 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 3.200 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 0,9 mii locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă (0,17%), învăţământ (0,23%), respectiv alte activităţi de servicii (0,28%).

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, industria extractivă, respectiv în alte activităţi de servicii (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Trimestrul II 2024 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante au fost în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,29 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante), respectiv în intermedieri financiare şi asigurări (-0,27 puncte procentuale, respectiv -0,2 mii locuri vacante).

La polul opus, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au observat în administraţia publică (+0,11 puncte procentuale), agricultură, silvicultură şi pescuit (+0,06 puncte procentuale), respectiv sănătate şi asistenţă socială şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,05 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative creşteri s-au regăsit în administraţia publică (+0,3 mii locuri vacante), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,2 mii locuri vacante).

Uşoară creştere a interesului pentru locuri de muncă în construcţii

Construcții
Construcții

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în intermedieri financiare şi asigurări (-0,36 puncte procentuale), urmate de tranzacţii imobiliare şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,35 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (-2.500 locuri vacante), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-1.100 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creşteri în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,43 puncte procentuale), construcţii (+0,14 puncte procentuale), respectiv în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,11 puncte procentuale). Cât priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creşteri s-au regăsit în construcţii (+0,7 mii locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială (+0,4 mii locuri vacante) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,3 mii locuri vacante).

Rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupaţii

În trimestrul II 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (0,80%, respectiv 9.500 locuri vacante), respectiv de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (0,78%, respectiv 5.100 locuri vacante). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,26%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,41%, respectiv 1,5 mii locuri vacante).

Trimestrul II 2024 comparativ cu perioadele precedente

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante scăderi în rȃndul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,07 puncte procentuale), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 şi funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (-0,03 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut diminuări mai semnificative în rȃndul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8, respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (-0,2 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, numărul locurilor de muncă vacante a crescut doar în rȃndul ocupaţiilor elementare – grupa majoră 9 (+0,1 mii locuri vacante), iar rata locurilor de muncă vacante a înregistrat aceeaşi valoare ca în trimestrul precedent. Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cu excepţia ocupaţiilor de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (+0,01 puncte procentuale, respectiv +0,1 mii locuri vacante), cei doi indicatori au înregistrat exclusiv scăderi.

Astfel, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante diminuări s-au regăsit în rȃndul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-0,20 puncte procentuale), lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,18 puncte procentuale), respectiv specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-0,17 puncte procentuale).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai semnificative scăderi în rȃndul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-1,9 mii locuri vacante), urmate de cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-1.100 locuri vacante).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate provoca arsuri și indigestie”
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate ...
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta