Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie
(IFRC), Crucea Roșie Română, ICNUR (Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați) și alte organizații umanitare au comunicat cele mai valoroase lecții oferite de România în cazul persoanelor afectate de conflictul din Ucraina. În centrul atenției, la evenimentul care a avut loc cu o lună în urmă în București, a fost sprijinul financiar în numerar.
„Acest atelier este o oportunitate importantă pentru noi toți de a împărtăși lecțiile pe care le-am învățat, de a discuta provocările cu care ne-am confruntat și de a explora modalități de îmbunătățire și extindere a eforturilor în asistența financiară directă”, a declarat Adrian Halpert, directorul interimar al Crucii Roșii Române.
Organizațiile prezente la acest atelier au oferit dăruit, în ultimii doi ani, asistență în valoare de aproape 48,5 milioane CHF, franci elvețieni persoanelor transferate din Ucraina în România.
Până în momentul de față, rețeaua IFRC a repartizat peste 200 milioane CHF, beneficiari fiind 2,8 milioane de persoane cu asistență condiționată și/sau necondiționată în numerar și cu bonuri în Ucraina și țările afectate.
IFRC a decis utilizarea asistenței în numerar
Peste 6,9 milioane de ucraineni au trecut granița în România, mai bine de 177.000 dintre ei beneficiind de protecție temporară.
Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), alături de Crucea Roșie Română, s-au pus în mișcare rapid pentru a oferi asistență urgentă: alimente, articole de igienă și informații vitale în punctele-cheie de tranzit din întreaga țară.
Pe perioada crizei, IFRC a fost de acord să utilizeze asistența în numerar și cu bonuri (CVA) ca o componentă cheie a răspunsului său.
De atunci, circa 90.000 de persoane transferate din Ucraina în România au beneficiat de asistența financiară de peste 27 milioane CHF din partea IFRC și a Crucii Roșii Române.
„Prin programe de numerar, am reușit să sprijinim persoanele care și-au părăsit casele în căutarea siguranței, oferindu-le opțiuni și permițându-le să prioritizeze nevoile urgente”, a declarat Emilie Goller, șeful Biroului de țară al IFRC în România.
Colaborarea este fundamentală pentru a se garanta corectitudinea și condițiile de eligibilitate coerente, pentru a ajuta organizațiile să definească și să îi sprijine pe cei mai vulnerabili.
Asistența în numerar necesită mecanisme de livrare, măsuri de securitate și criterii de eligibilitate diverse. Cu cât organizațiile locale sunt mai pregătite să ofere asistență în numerar, cu atât procesul va fi mai eficient.
Foarte importantă este implicarea comunității, întrucât ascultarea nevoilor și realităților specifice din comunitățile îngrijite este esențială. Înțelegerea comunităților ajută la modelarea încrederii și a parteneriatelor locale necesare pentru o activitate umanitară eficientă.
Identificarea și prevenirea riscurilor este de asemenea relevantă.
Planificarea programelor de asistență în numerar cu sistemele naționale de protecție socială ajută la asigurarea sprijinului pe termen lung.
Citește și: Recesiune în 2025. Analiștii anunță dezastrul pentru România