Chiar dacă abia a intrat în vigoare, aşa numita „lege a bacşişului” ridică o nouă problemă pe care, până acum, nici o parte nu o semnalase, dar de care angajaţii HoReCa se lovesc şi pe care au semnalat-o în speranţa că vor primi clarificări sau că legea ar putea fi amendată.
Este vorba despre faptul că, potrivit noii reglementări, dacă bacșișul depășește 15% din nota de plată, trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare.
Noua legislație îi afectează și pe patronii, nu doar pe angajați. Angajatorii care nu vor plăti întreg bacșișul angajaților pot fi amendați cu 4.000 de lei. De altfel, una dintre cererilor asociaţiilor patronale din HoReCa este ca bacşişul să poată fi plătit angajaţilor lunar, în loc de a-l plăti pentru fiecare client.
O altă problemă survine din faptul că, potrivit noii legi, bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată, însă legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.
Legea 376/2022 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și prevede că veniturile din bacșișuri sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații restaurantelor și barurilor datorează numai impozitul de 10%. Nu se face nicio diferențiere expresă de tratament fiscal în funcție de nivelul bacșișului încasat.
Specialiștii atrag atenția că potrivit noii legislații, bacșișul care depășește 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial, ceea ce ar însemna că se datorează nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile sociale.
„Din motive care nouă ne scapă, Legiuitorul a decis că în cazul restaurantelor și barurilor acordarea bacșișului este o tehnică de plată suplimentară a personalului angajat legală, fapt pentru care a fost reglementată o procedură de lucru și, respectiv, un mod de impozitare specific.
Din nefericire, reglementarea a fost redactată în pripă și vine la pachet cu unele lacune de implementare în viața reală.
Bacșiș peste limita de 15% nu ar fi legal acordat, așa cum nu era legal acordat bacșișul în orice cuantum până la data de 1 ianuarie 2023.
Legea nu precizează nici cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor, dacă, de exemplu, bucătarii vor primi aceleași sume ca ospătarii”, transmite Avocatnet.ro.