Printre speciile de legume propuse se numără castravetele țepos, spanacul urcător de Malabar și salata picantă. Aceste soiuri fac parte dintr-un proiect amplu de cercetare derulat de specialiștii de la Banca de Resurse Genetice din Buzău, care au certificat sute de soiuri de legume provenite din India, Africa de Sud sau Siberia.
De-a lungul timpului, institutul a introdus pe piață culturi precum vânăta albă, zmeura neagră sau pepenele cu gust de coniac și vanilie, iar acum extinde gama de plante rezistente la condiții dificile de mediu.
„Avem spanacul urcător de Malabar, o specie care a fost aclimatizată de la care am obținut două soiuri, avem castravetele cucumis metuliferus, kiwano, la fel avem un soi valoros, avem lofantos anisatus, o specie aromată, medicinală foarte valoroasă și s-a aclimatizat foarte bine, avem bassella rubra, avem salata picantă”, a declarat directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vînătoru, pentru Stirileprotv.
Semințele acestor culturi sunt păstrate în Banca Genetică de la Buzău, o rezervă strategică esențială pentru diversificarea producției agricole.
„Au fost analizate în prealabil din punct de vedere al sănătății, al germinației așa încât cei care le vor primi să se bucure de ele”, a explicat Matilda Popescu, cercetător științific în cadrul BRGV Buzău, potrivit sursei citate.
Printre soiurile exotice tot mai populare în rândul fermierilor se numără kiwano, un fruct bogat în vitamine și minerale originar din Africa subtropicală, crizantemele comestibile și perilla, o urzică de mari dimensiuni care poate fi utilizată inclusiv în prepararea sarmalelor. Cererea pentru aceste culturi este în continuă creștere, dovadă fiind faptul că cele 500 de kituri de semințe donate fermierilor s-au epuizat în mai puțin de 48 de ore.
În județul Alba, la Geoagiu de Sus, Magdalena, o fermieră locală, se pregătește să producă peste 130.000 de fire de răsaduri din zeci de soiuri de legume, bazându-se pe semințe din soiuri internaționale. Avantajul major pentru fermieri este că, începând de anul viitor, vor putea cultiva aceste plante direct din semințele produse pe propriile terenuri, reducând astfel dependența de importuri și crescând diversitatea culturilor agricole din România.