- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Lista alimentelor care se vor scumpi peste câteva zile. Efectele devastatoare ale secetei încep să se simtă

26 Aug, 20:46 • Preda Silvia
Seceta a făcut dezastru în agricultură și efectele se vor vedea și la raft. Românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru anumite alimente. Iată produsele care se vor scumpi din toamnă!
Lista alimentelor care se vor scumpi peste câteva zile. Efectele devastatoare ale secetei încep să se simtă

Se scumpesc alimentele! Milioane de hectare de culturi au fost afectate de seceta extremă iar toate aceste pierderi se vor transforma curând în scumpiri la raft, arată Antena 3 CNN.

Un fermier din Prahova spune că a plantat porumb pe o suprafață de 80 de hectare și acum absolut toată cultura a fost distrusă de arșită și secetă.

Nu are practic nicio boabă și așa este tot lanul… 90% din plante nu au nici macăr acest știulete mic”, a spus mâhnit Adrian Mocanu, fermier din Prahova, pentru Antena 3 CNN.

La floarea-soarului probabil voi pierde 1.000 de lei pe hectar, iar la porumb 4.000, 4.500 lei pe hectar, întrucât producția de porumb va fi zero. Sunt pe aceste câmpuri de 40 de ani, dar un an ca acesta nu am pomenit”, a mai spus Adrian Mocanu.

Seceta severă a cuprins zone întinse din Moldova, Doborogea, Muntenia, dar și din sudul Banatului și Olteniei. Estimările sunt că la porumb producția va fi cu 30% mai mică față de cea din 2023, iar la floarea-soarelui cantitatea recoltată va fi cu aproximativ 25% mai mică.

Citește și: Sudul ţării ar putea ajunge noua Sahara în 30 de ani. Ce soluții ar mai putea salva România de secetă

Alimentele se vor scumpi din cauza secetei
Alimentele se vor scumpi din cauza secetei

Preţuri mai mari la alimente din cauza secetei

Tona de floarea-soarelui se vinde acum cu 12% mai scump decât în 2023, iar specialiștii se așteaptă ca scumpirile să se mute și la raft.

La floarea-soarelui situația e mai tensionată și e posibil să vedem anumite scumpiri. Maxim 10% ar trebui să crească cotația uleiului la raft, în condițiile în care corelațiile de preț între materia primă și produsul final nu sunt întotdeauna perfecte și atâta timp cât piața nu îți absoarbe o creștere de preț de genul ăsta va trebui să fie suportată de către conturile procesatorului”, a declarat un specialist în piață agricolă.

Și carnea de păsare ar urma să se scumpească, spun specialiștii.

Majoritatea alimentelor sunt pasibile de scumpiri în această toamnă. În principal la sortimentele de carne, de la pasăre până la porc.

Seceta nu e doar la noi, și de unde se importa carnea de porc și acolo sunt costuri mai mari”, a declarat Valeriu Tabără- președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Scumpirea la carnea de pui va fi de cel puțin 5% la raft, din toamnă, din cauza furajelor scumpe.

Vezi și: Cresc sau nu taxele și impozitele în 2025? Marcel Ciolacu a făcut anunțul aşteptat de toți românii