Românii se vor confrunta cu noi scumpiri ca urmare a reformei fiscale anunțate de Guvernul României. Deși salariile și pensiile vor fi majorate, acestea nu se vor simți și asta din cauza creșterii TVA-ului.
Cu mai puțin de o lună și jumătate până la intrarea în vigoare a reformei fiscale, românii se pregătesc pentru majorările de taxe și impozite. Începând cu 1 ianuarie 2024 țara noastră este vizată de un nou val de scumpiri simțitoare. În ciuda promisiunilor legate de un trai mai bun, lipsit de griji financiare, cu salarii și pensii decente, realitatea arată diferit din cauza scumpirilor ce se anunță la orizont.
Printre schimbările majore, TVA-ul pentru mesele la restaurant și pentru dulciuri va crește acesta din urmă crescând de la 9% la 19%. De exemplu, o cutie de bomboane care acum costă 25 de lei, va ajunge să coste 27,3 lei. În același timp, o doză de băutură carbogazoasă, care este acum 4 lei, va fi de la 1 ianuarie vândută cu 4,4 lei. Un alt punct important al reformei fiscale este majorarea TVA-ului de la 5% la 9% pentru diverse servicii, printre care livrarea de locuințe sociale, alimente de înaltă valoare calitativă, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente.
Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra costurilor pentru proiectele de construcții și dezvoltare durabilă.
În plus, Guvernul a anunțat intenția de a majora și accizele la alcool și tutun începând cu 1 ianuarie 2024. Mai exact, un pachet de țigări va avea o creștere de 1-1,5 lei, pe când o sticlă de bere va fi taxată cu un supliment de 1-1,5 lei. Această măsură va duce la creșterea prețurilor pentru aceste produse, afectând consumatorii obișnuiți și generând preocupări cu privire la impactul asupra sănătății publice. Aceste majorări vin în contextul eforturilor guvernamentale de a reglementa consumul de produse considerate nesănătoase pentru populație.