Hidroelectrica este cea mai valoroasă companie românească, cu active care depășesc 50 de miliarde de lei. Listarea la bursă a companiei a fost anunțată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, chiar la finalul mandatului său și vine ca o consecință a cerințelor Uniunii Europene. Conform UE, România riscă să nu îndeplinească regulile anexate la finanţarea europeană de miliarde de euro, dacă cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica nu este listată la Bursă.
Citește și Schimbări pe piaţa muncii: Apar 8 profesii noi, iar altele două au fost reorganizate. Decizia, în …
„Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Hidroelectrica, să ştiţi, este cea mai valoroasă companie românească. Dacă nu mă înşel, are active de 56 de miliarde de lei, a depăşit chiar şi OMV Petrom. Este prima companie românească şi sunt convins că va fi un real succes. Nu vă pot da date, nu că nu aş şti date, dar nu vă pot da date… Ceea ce trebuie spus, pentru că nu vreau să se speculeze, este căstatul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, ci Fondul Proprietatea îşi listează probabil întreaga participaţie pe care o are. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acţionarilor. Mi-e greu să cred că nu există cerere în piaţă, dar tot teoretic vă pot răspunde că, în momentul în care 19% se va regăsi pe Bursă, o parte se duce către alţi acţionari, o parte rămâne laFondul Proprietatea pe Bursă. Asta înseamnă că 19,9% din Hidroelectrica este pe Bursă”, a declarat Virgil Popescu, citat de Economica.net.
Citește și Vin bani mulţi pe cardul românilor. Klaus Iohannis a promulgat legea cu subvenţii de 300.000 de lei
Pentru Hidroelectrica, admiterea la tranzacţionare este de aşteptat să aibă loc în luna iulie 2023, iar acţiunile vor fi incluse în indicele BET al BVB.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Compania deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian, amplasate în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. În primul trimestru din 2023, compania a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde de lei.
Acţiunile Hidroelectrica sunt deţinute de Ministerul Energiei (80,06%) şi de Fondul Proprietatea (19,94%), iar doar cele care aparțin Fondului vor fi listate la Bursă.