Programul “Litoralul pentru toţi”, ajuns la ediţia cu numărul 42, începe vineri, 1 septembrie, şi se va derula până în 30 septembrie, adresându-se tuturor turiştilor care vor să petreacă un sejur pe litoralul autohton în extra-sezon, conform anunţului Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). O noapte de cazare costă de la 35 lei pentru o persoană, cel mai ieftin pachet, fără masă, putând fi achiziţionat la un hotel de 2 stele din staţiunea Eforie Nord, pentru un sejur de minim 5 nopţi.
”Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) lansează ediţia de toamnă a programului “Litoralul pentru toţi”, prin care românii se pot caza în hotelurile si pensiunile clasificate din staţiunile de la Marea Neagră cu preţuri începând de la 35 de lei pe noapte. Pachetele turistice sunt cu până la 70% mai ieftine în comparaţie cu tarifele din vârf de sezon, majoritatea hotelurilor din acest program păstrând tarifele de anul trecut”, anunţă FPTR.
Programul “Litoralul pentru toţi”, a ajuns la ediţia cu numărul 42, se derulează în perioada 1 – 30 septembrie 2023 şi se adresează tuturor turiştilor care vor să petreacă un sejur pe litoralul autohton în extra-sezon.
Conform estimărilor FPTR, peste 40.000 de turişti ar putea beneficia de tarife reduse pe litoral în luna septembrie. Locurile vor fi vândute direct de hoteluri, dar şi prin agenţiile de turism partenere şi revânzătorii lor.
“Pe baza rezervărilor făcute până în acest moment, estimăm că luna septembrie va fi una aglomerată pe litoralul românesc. Interesul ridicat manifestat de turişti îi determină pe hotelieri să menţină unităţile de cazare deschise până la finalul lunii septembrie”, afirmă Dragoş Răducan, presedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
În programul “Litoralul pentru Toţi”, tariful pentru o noapte de cazare începe de la 35 de lei pe noapte, pentru o persoană, cel mai ieftin pachet, fără masă, putând fi achiziţionat la un hotel de 2 stele din staţiunea Eforie Nord, dacă se achiziţionează un sejur de minim 5 nopţi. În acest program s-au înscris hoteluri de 2 până la 4 stele, tarifele propuse de hotelieri fiind pentru toate categoriile de turişti.
„Litoralul pentru Toţi” este singurul program social din România susţinut integral de mediul de afaceri, respectiv de patronatele hoteliere autohtone.
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc este singura federaţie patronală cu reprezentativitate legală la nivel de ramură, având în componenţă un număr de 5.344 de societăţi comerciale din turism. Acestea asigură venituri salariale pentru 73.752 de angajaţi, reprezentând 37% din forţa de muncă din turism, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 5 miliarde de euro şi gestionând, într-o pondere covârşitoare, capital românesc.
În percepţia angajaţilor români, volumul de muncă a crescut anul acesta, amplificând nevoia de timp liber. 57% dintre respondenţi spun că au muncit mai mult în comparaţie cu anul trecut, iar 30% consideră că cerinţele sunt la fel.
Astfel, nevoia de linişte şi relaxare este principalul motiv pentru care îşi iau concediu, aşa cum declară 63% dintre participanţii la sondaj, urmată de dorinţa de explorare, aventură şi experienţe inedite (31%) şi rezolvarea unor chestiuni administrative sau gospodăreşti (22%).
Mulţi dintre participanţi folosesc perioadele libere pentru a căuta noi oportunităţi profesionale, volumul aplicărilor pe bestjobs fiind foarte crescut în lunile de vară, în special în rândul segmentului 18-34 de ani. Totodată, în ultima lună aplicările de pe mobil au crescut cu 30%, semn că utilizatorii platformei continuă să exploreze ofertele de muncă şi din vacanţă.
Cu 20 de zile de concediu plătite pe an conform Codului Muncii, România se află printre ţările europene cu cea mai scurtă vacanţă de odihnă oferită angajaţilor din mediul privat, întrucât cei din sectorul public îşi pot lua între 21 şi 25 de zile de concediu, în funcţie de vechimea în muncă, susţin realizatorii studiului.
Cu toate acestea, numai anul acesta au fost 15 sărbători legale considerate zile libere, iar cele mai multe dintre ele au fost în zile de marţi sau joi, oferind angajaţilor posibilitatea de a se lega de cel mai apropiat weekend şi a se bucura de mai multe mini-vacanţe, folosind în mod eficient zilele de concediu.
În plus, angajatorii care recunosc nevoia de odihnă a angajaţilor şi oferă ca beneficiu zile libere suplimentare, cu ocazia zilelor de naştere a angajatului, a copiilor săi, pentru vechime sau pentru a sărbători o zi specifică industriei, sunt mai apreciaţi de către candidaţi. În ultimele 30 de zile, joburile care oferă acest beneficiu au înregistrat peste 8.000 de căutări.