Locomotiva economică a Europei, Germania, încasează lovitură după lovitură: după ce a intrat în recesiune, iar activitatea industrială a început să slăbească, economia Germaniei se confruntă acum cu o scădere în sectorul serviciilor care a pus analiştii pe gânduri şi a întrecut şi cele mai pesimiste prognoze.
Activitatea economică a Germaniei a pierdut şi mai mult din avânt decât se anticipa la început de iunie, pe fondul problemelor cu care se confruntă industria, dar şi pe fondul încetinirii activităţii din sectorul serviciilor. Germania a intrat oficial în recesiune în mai, după ce economia a încetinit pentru două trimestre la rând, scrie Bloomberg.
Deşi economia din sectorul privat a crescut pentru a cincea lună consecutiv, rata de creştere a fost cea mai slabă din februarie, potrivit sondajelor de afaceri realizate de S&P Global.
Aceasta s-a situat la 50,8 – mai slabă decât au prezis economiştii într-un sondaj Bloomberg – şi a rămas peste nivelul de 50 care separă creşterea de contracţie. Indicatorul care oferă indicii despre evoluţia industriei prelucrătoare se află sub această prag din luna iulie.
Germania s-a mai confruntat cu o recesiune uşoară în timpul iernii, iar economiştii rămân optimişti şi sunt de părere că o revenire este cel mai probabil scenariu.
Cu toate acestea, creştere eaconomică de până acum nu arată bine, instituţii precum Bundesbank şi Fondul Monetar Internaţional prognozând amândouă o contracţie anuală, în timp ce Comisia Europeană preconizează în continuare o creştere.
Germania a intrat în recesiune. Cea mai puternică economie a Europei s-a contractat uşor în primul trimestru al anului 2023 comparativ cu precedentele trei luni, intrând astfel în recesiune, potrivit datelor biroului de statistică publicate joi, relatează Reuters.
Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% pentru acest trimestru, atunci când a fost ajustat cu efectele preţurilor şi variaţiilor sezoniere, arată datele. Aceasta urmează unui declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022.
O recesiune este definită în mod obişnuit ca două trimestre succesive de contracţie. O estimare preliminară arătase că PIB-ul a stagnat în primul trimestru şi că Germania a evitat o recesiune.
Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.
„După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând”, a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand.
Inflaţia a continuat să fie o povară pentru economia germană la începutul anului, a precizat biroul de statistică. Acest lucru s-a reflectat în consumul gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% faţă de trimestrul anterior, după ajustările de preţ, sezoniere şi calendaristice. În schimb, investiţiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate slabă a anului 2022. Au existat, de asemenea, contribuţii pozitive din partea comerţului.
„După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând”, a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand. O estimare preliminară, publicată la finele lunii aprilie, anunţa că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, astfel că Germania ar fi evitat recesiunea.
Însă conform noilor date revizuite, consumul privat nu a reuşit să susţină economia în contextul inflaţiei ridicate. Destatis a anunţat joi că gospodăriile private au cheltuit mai puţin pe alimente, precum şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, investiţiile companiilor au crescut în primele trei luni ale anului, după o evoluţia slabă în doua jumătate a anului 2022. A existat de asemenea o contribuţie pozitivă la PIB din partea schimburilor comerciale.