- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Standardele UE vor fi obligatorii în construcții din 2030. Set de reguli europene pentru locuinţele nZEB

14 May, 19:47 • Dobran Viorel
„Săptămâna nZEB” este un eveniment înscris în agenda Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023. Cei interesați mai pot vizita expoziția din parcarea de la Modex şi la sfârşitul acestei săptămâni. Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) au panouri solare, mobilier inteligent şi surse digitale de manevrare.
Standardele UE vor fi obligatorii în construcții din 2030. Set de reguli europene pentru locuinţele nZEB

Standarele nZEB (nearly Zero-Energy Building) ar trebui să fie obligatorii în România, dar nu se pot aplica momentan. Experți din domeniul construcțiilor și eficienței energetice, furnizori și tehnologii pentru realizarea clădirilor cu performanță energetică ridicată și-au dat întâlnire la Timișoara.  Scopul principal a fost promovarea standarelor nZEB în construcții, care vor fi peste câțiva ani obligatorii în Uniunea Europeană.

În efortul de a reduce consumul de energie și nivelul emisiilor generate de clădiri, politicile europene în sectorul construcțiilor sunt din ce în ce mai ambițioase, impunând clădiri cu zero emisii, din 2030.

Până atunci, este în vigoare standardul nZEB – prescurtarea din engleză pentru clădiri cu consum de energie aproape zero, ceea ce se înseamnă de fapt clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu pierderi de căldură foarte reduse.

Așadar, acest standard nZEB va fi obligatoriu pentru toate clădirile noi și cele care intră în renovare majoră, în toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România.

Domeniile care au dat cele mai multe insolvenţe în anul trecut. În construcţii a fost „jale”, peste 1000 de firme au clacat

Din start conceptual este economia. Economia de energie. Multă lume crede că tehnlologia ne salvează. Da, ne salvează dacă o folosim corespunzător și o implementăm acolo unde mai întâi putem economisii și mai apoi asigurăm din surse regenerabile energie necesară fucționării clădirii. Cum facem acest lucru? Mai întâi prin termoizolare, mai apoi prin orientarea corespunzătoare a clădirii, printr-o ventilație cu recuperare de căldură aplicată clădirii, asigurarea unei etanșeități, toate acestea sunt principiile de proiectare pentru case pasive, care sunt aplicabile și la clădirile nZEB”, a declarat arhitectul Dan Stoian, unul din organizatorii Săptămâna nZEB de Timișoara.

Universitatea Politehnica Timișoara derulează de mult timp proiecte în domeniul eficienței energetice, având specialiști și expertiză de înaltă calitate în domeniu. Facultatea de Construcții din cadrul UPT are o serie de masterate în domeniul eficienței energetice a clădirilor, Institutul de Cercetări în Energii Regenerabile derulează o serie de cercetări în domeniile controlului inteligent al conversiei și stocării energiei, colective interdisciplinare lucrează la obținerea energiei pe bază de hidrogen, o serie de proiecte de cercetare/dezvoltare/inovare în domeniul eficienței energetice se derulează în colaborare cu companii partenere ale UPT, iar Politehnica timișoreană este prima universitate din România care s-a atestat ca societate prestatoare de servicii energetice, ce are ca scop principal evaluarea consumurilor energetice dintr-o localitate și identificarea măsurilor de creștere a eficienței energetice.

Standardele nZEB se aplică cu greutate în România

Set de reguli europene pentru locuinţele nZEB

În anii 2000 au fost făcute primele case pasive în România. Recent, după evenimentele politico-economice apropiate de noi, prețurile la energie s-au modificat semnificativ, astfel că oamenii au început să caute avantajele unor locuințe cu eficiență energetică ridicată.

Noua statistică: București-Ilfov, cele mai multe proiecte pe harta șantierelor. 40% dintre proiectele de construcții care vizează locuințe sunt monitorizate

>#Se aplică cu greutate, cu inerție mare din partea factorilor implicați. Nu atât a proprietarilor, în primul rând ar trebui solicitat prin legislație aplicarea standarului nZEB. Din momentul în care merg la autoritatea publică locală și cer permisiunea de a face clădirea, autoritatea ar trebui să aibă personal specializat, care să știe să aplice legislația nZEB și să solicite beneficiarilor. După care beneficiarul ar trebui să găsească un profesionist onest, care să aplice corespunzător norma aceasta nZEB, să consilieze așa cum trebuie beneficiarul, în așa fel încât clădirea să fie cu consum redus de energie”, a mai spus Dan Stoian.

Vată bazaltică pentru izolație în locuinţele bZEB

Specialiștii au prezentat soluții de sustenabilitate și de viitor în construcția caselor, au făcut prezentări, ateliere de lucru, activități practice și demonstrații.

În parcarea de la Modex au fost prezentate câteva case din lemn cu eficiență energetică ridicată. O firmă din Cluj a adus cu un trailer o casă, pentru a prezenta soluțiile nZEB.

Cu această căsuță mergem peste tot. Am fost și în Franța cu ea. E casă naturală, din lemn, cu toate avantajele lemnului. E mult mai ușor de entanșat. Pentru a avea un perete de casă pasivă, pentru izolație folosim vată bazaltică, e un perete foarte eficient energetic, în standarde nZEB, tâmplăriile adecvate, cu etanșeitățile adecvate. Folosim conectică de calitate, soluții pentru instalații”, a spus Flaviu Gârda, reprezentatul firmei care a construit un cartier de 21 de astfel de case, lângă Cluj-Napoca.

Case din tablă, eficiente energetic

Când vorbim de case eficiente energetic, de cele mai multe ori ne gândim la cele din lemn. La evenimentul nZEB de la Timișoara am găsit însă și o căsuță din tablă.

Set de reguli europene pentru locuinţele nZEB
Set de reguli europene pentru locuinţele nZEB

Noi ca activitate principală aveam profilarea de tablă și construcție de parcuri fotovoltaice. Iar aceaste căsuțe sunt făcute la noi în fabrică, avem o linie de prilare care scoate automat în baza unui proiect precalculat. Fiecare piesă este asemenea unei piese de lego. Fiecare perete în parte și fiecare piesă este inscripționat și are un ghid de montaj. E foarte simplu de montat. Elimini meseriașii și problemele de construcție pe care le avem în țară. Avantajul unei structuri metalice este rezistența mult mai mare. Soluțiile sunt aceleași și pentru casele cu structură metalică și pentru cele cu structură pe lemn”, a spus George Dragomir, reprezentatul firmei din Pitești care produce astfel de case.

Facem case de toate mărimile. Începând de la case de tip rulotă, care are 6 metri lungime, 2,5 lățime și 4 metri înălțime, până la clădiri de birouri. La tipul casei rulotă – care are un dormitor, sus, living, chicinetă, o baie, nu ai nevoie nici de autorizație de construcție, pentru că intră în categoria construcției mobile”, a mai spus George Dragomir pentru Adevărul

O casă pe structură metalică începe de la 20.000 de euro și ajunge până la 90.000 de euro.

Casa care respiră

Una dintre cele mai interesante companii care și-au prezentat materialele are sediul în Săcălaz (lângă Timișoara) și este singura din țară care vinde argilă – sau cu alte cuvinte lut, pentru tencuială. Adică revenim la tehnologia care se folosea la construcția caselor de mii de ani.

Producem materiale naturale pe bază de argilă. Respectiv tencuială și finisaj. Caminota servește două segmente de piață. Pe de o parte sunt cei care își fac o casă nouă și vor să trăiască într-un climat mai sănătos, să aibă materiale naturale, iar de cealaltă parte sunt cei care își cumpără o casă la țară și vor să o renoveze. Unii refuză să pună ciment, plasă și adezivi pe pereți de pământ, care sufocă casa. Noi oferim îmbrăcămintea pereților. Materialele noastre sunt exact compatibile cu cele originale. Merge și la export, avem un partener pe Bulgaria și Grecia. Exportăm pământ românesc. În țară suntem singurii care vând argilă românească, pentru că tot ce se găsește pe piață este argilă din Germania, Austria, Estonia”, a spus Vlad Stanciu, patronul firmei.

Set de reguli europene pentru locuinţele nZEB

Independenți energetic cu panouri fotovoltaice

E-On vine cu numeroase soluții pentru case pasive, grupate sub numele de „Future Energy Home”, pentru consum și costuri mai reduse. Fie că vorbim de panouri fotovoltaice, care pot asigura independență energetică, fie aparate de aer condiționat, centrale termice în condenzație sau termostate care eficientizează destul de mult consumul.

Set de reguli europene pentru locuinţele nZEB. Se aplică din 2030

Creşterea eficienţei energetice a clădirilor reprezintă una dintre măsurile cu beneficii pe termen lung asupra consumatorilor de energie, asigurând nu doar un necesar mai mic de energie, ci şi un confort sporit. O locuinţă renovată sau construită la standarde nZEB („nearly zero energy building”) va consuma semnificativ mai puţină energie decât o casă obişnuită, având un necesar ce poate fi de peste două ori mai mic. Totodată, eficientizarea energetică a clădirilor este esenţială pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ajutând România la îndeplinirea obiectivelor climatice asumate ca stat membru al Uniunii Europene.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...