Criza imobiliară care a zguduit una dintre cele mai puternice economii ale lumii nu a iertat pe nimeni.
Te-ar putea interesa și Cine e milionarul român de 32 de ani care construiește un castel în România. Afacerea cu care a dat lovitura
Chiar şi milionarii au fost afectaţi, iar unele dintre cele mai bogate familii din Hong Kong au ajuns să-şi vândă casele de lux, pentru a-şi putea plăti datoriile către bănci, scrie Bloomberg.
În ultima lună, o familie a vândut proprietăţi în valoare de 250 mil. dolari în prestigiosul cartier Peak, o mare parte dintre acestea fiind comercializate cu discounturi mari.
Un alt clan din Hong Kong care a făcut avere din retail n-a avut de ales decât să-şi vândă magazinul, cu 60% mai ieftin pentru a-şi putea plăti datoriile.
Doar în sectorul rezidenţial, aproximativ 75% din tranzacţiile cu proprietăţi de lux care depăşesc 10 mil. dolari, au venit din partea unor proprietari îngropaţi în datorii.
Vânzările actuale pun şi mai multă presiune pe piaţa imobiliară din Hong Kong, care a intrat în vrie în ultimii ani, pe măsură ce centrul financiar şi-a pierdut farmecul.
Chiar dacă, în general, proprietarii nu dezvăluie motivele care stau la baza tranzacţiilor lor, unii se confruntă cu probleme financiare, asta pentru că economia Chinei încetineşte, ratele dobânzilor rămân ridicate, iar valoarea proprietăţilor scade.
Cel mai bun exemplu este familia Ho. Condus de Ho Shung Pun, directorul firmei de investiţii imobiliare Kowloon Investment Co.
Clanul său a pus gaj cel puţin 12 dintre proprietăţile deţinute pentru a obţine împrumuturi de 350 de milioane de dolari.
Ho a obţinut un împrumut de 205 milioane de dolari de la Gaw Capital anul trecut, care a fost susţinut de şapte reşedinţe de lux. Patru dintre aceste proprietăţi, situate la 46 Plantation Road, au fost vândute pentru 141 mil. dolari în luna iulie.
Conform Savills Plc, care a intermediat tranzacţia, acestea au fost vândute cu 50% mai ieftin decât preţul pieţei. Celelalte trei vile, de pe Peak Road, au fost vândute ulterior pentru 110 milioane de dolari, potrivit Bloomerg.com.
Potrivit brokerilor, în cazul vânzărilor de vile, cumpărătorii sunt, de obicei, milionari care vânează proprietari cu probleme financiare pentru a obţine discounturi mari.
„Este probabil ca mai multe familii de milionari chinezi să se debaraseze de proprietăţi în acest an, deoarece Rezerva Federală a SUA nu se grăbeşte să reducă ratele”, a declarat Yan de la CBRE, conform Boomberg.com.
Astfel, acest lucru înseamnă că proprietarii de locuinţe s-ar putea confrunta cu rate de peste 5%, mai mari decât randamentul tipic al chiriilor din oraş, de 3%. Ratele dobânzilor din Hong Kong le urmează pe cele din SUA din cauza legăturii monedei locale cu dolarul.
Citește și Ce isi cumpara romanii de pe Internet: Saracii – mancare, bogatii – carti
„Dacă această situaţie se prelungeşte, tot mai mulţi proprietari se vor confrunta cu probleme mari. Unii dintre ei ar putea să nu îşi poată plăti dobânzile sau să se confrunte cu probleme de cashflow şi să fie nevoiţi să îşi vândă proprietatea”, a conchis Yan.