BCE a majorat dobânda de referință cu 50 de puncte de bază. În ciuda haosului de pe piețele financiare și a solicitărilor investitorilor de a renunța la înăsprirea politicii monetare, Banca Centrală Europeană a decis joi majorarea dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază, potrivit Agerpres.
Aceasta este a șasea majorare din ultimele luni, pe care BCE o anunță în încercarea de a ține sub control inflația. Primele majorări ale dobânzii de referință au fost decise în lunile iulie, septembrie, octombrie, decembrie 2022 și februarie 2023.
„Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%”, au transmis reprezentanții Consiliului guvernatorilor BCE într-un comunicat de presă.
În urma acestei decizii, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte începând cu data de 22 martie, la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.
Vestea bună este că BCE nu a precizat nimic despre majorarea viitoare a dobânzilor în lunile următoare, în ciuda declaraţiilor mai multor decidenţi care au făcut apel pentru mai multe mişcări importante pe partea de dobândă pentru a contracara inflaţia.
„Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanţa unei abordări pe bază de date în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor”, a subliniat BCE.
Acţiunile băncilor din zona euro au fost în cădere liberă, în ultimele zile și asta pentru că au fost influențate mai întâi de colapsul băncii americane SVB, apoi de prăbuşirea valorii băncii elveţiene Credit Suisse.
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat joi că a acordat Credit Suisse o linie de ajutor în valoare de 54 de miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat o dovadă importantă de încredere care a condus la creşterea cotaţiei acţiunilor Credit Suisse cu peste 20% şi în același timp a impulsionat şi acţiunile altor bănci.
„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape actualele tensiuni de pe piaţă şi este pregătit să răspundă aşa cum va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziţii solide de capital şi lichiditate. În orice caz, arsenalul BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro dacă va fi nevoie, pentru a asigura o transmitere fără probleme a politicii monetare”, a transmis BCE.
Noile schimbări anunțate de BCE nu îi vor afecta pe românii care au credite în lei. După ce ROBOR-ul a ajuns la o valoare ce a mai putut fi înregistrată doar în 22 iunie 2010, ratele românilor au început să scadă.
Citește și Adio, Cetelem! Divizia de credite de consum își oprește activitatea în România