- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mai mulți bani în conturile anumitor salariați din România. Cine și cum poate beneficia de deducerea personală

02 Oct, 14:18 • Andrei Alina
Deducerea personală este un drept de care pot beneficia angajații care obțin un venit brut lunar de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut și care au persoane în întreținere. Numărul acestora din urmă determină, alături de valoarea venitului, suma pe care contribuabilul trebuie să o primească lunar.
Mai mulți bani în conturile anumitor salariați din România. Cine și cum poate beneficia de deducerea personală

Mai mulți bani în conturile anumitor salariați din România. Mai exact, este vorba despre salariații persoane fizice care au un venit lunar brut de până la 2000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară. Ei sunt cei care pot beneficia de deducere personală.

Deducerea personală este o formă de ajutor prin care aceste categorii de angajați pot plăti dări mai mici la stat și, implicit, pot avea un salariu net lunar mai consistent, prin micșorarea bazei impozabile.

Citește și: Salariul ireal pe care îl câştigă un covrigar în Bucureşti. Este peste multe profesii cu facultate

 

În ce condiții poți beneficia de deducerea personală

Deducerea personală este alcătuită din deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară. De deducere personală pot benefica salariații care realizează venituri salariale brute lunare care să nu depășească mai mult de 2000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară. Deducerile personale se calculează în funcție de valoarea venitului lunar brut și de numărul persoanelor aflate în întreținere. 

Deducerea se acordă lunar și nu reprezintă o cheltuială a angajatorului.

Citește și: Vestea cea mare pentru români. Milioane de persoane pot cumula acum pensia cu salariul

 

Cum se calculează deducerile personale

În prezent, salariul minim brut în România este de 3.700 lei.

Iată câteva exemple:

  • pentru un angajat fără persoane în întreținere și care are salariul minim brut pe țară (3.700 lei), deducerea este 20% din salariul brut (740 lei, în creștere de la 660 lei); impozit pe venit = 147 lei; salariu net = 2.363;
  • pentru un angajat cu o persoană în întreținere și care are salariul minim brut pe țară (3.700 lei), deducerea este 25% din salariul brut (925 lei, în creștere de la 825 lei); impozit pe venit = 129 lei; salariu net = 2.381 lei;
  • pentru un angajat cu două persoane în întreținere și care are salariul minim brut pe țară (3.700 lei), deducerea este 30% din salariul brut (1.110 lei, în creștere de la 990 lei); impozit pe venit = 110 lei; salariu net = 2.400 lei;
  • pentru un angajat cu trei persoane în întreținere și care are salariul minim brut pe țară (3.700 lei), deducerea este 35% din salariul brut (1.295 lei, în creștere de la 1.155 lei); impozit pe venit = 92 lei; salariu net = 2.418 lei, conform calculelor avocatnet.ro.