Sunt șanse să plătim mai puțin la cumpărăturile bazate pe alimente, în 2023. Indicele FAO al preţurilor mărfurilor alimentare – care urmează variaţiile cursurilor internaţionale ale unui coş cu produse de bază – a săzut cu 1,9% faţă de noiembrie 2022.
Este vorba despre a noua scădere consecutivă a acestui indice. Aceasta a fost raportată după creşterea-record înregistrată în martie, ca urmare a invaziei realizată de ruși în teritoriul ucrainean.
Potrivit informațiilor FAO, acest indice este, în medie, de 132,4 puncte în decembrie, „cu 1% mai mic decât valoarea sa din urmă cu un an. Însă, în ansamblul lui 2022 (…), indicele este de 143,7 de puncte, cu 14,3% mai mare decât valoarea sa medie din 2021”.
Ai mai putea citi și: Crește numărul persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera! IGPF anunță haos în ultimele 48 de ore
„Este un lucru bun că preţurile mărfurilor alimentare se calmează după doi ani foarte volatili”, salută Máximo Torero, economistu-şef al FAO, care consideră că este primordial „să rămânem atenţi şi să ne concentrăm asupra atenuării insecurităţii alimentare mondiale”, se mai arată în analiza FAO.
De altfel, indicele preţurilor uleiurilor vegetale – care a scăzut cu 6,7% – antrenează această scădere lunară. În acest sens, specialiștii din domeniu speră ca și în primele luni din 2023 să se raporteze noi scăderi importante la capitolul alimente, având în vedere neputința oamenilor de a cheltui mai mult decât au.
Revenind la indicele prețurilor uleiurilor vegetale, acesta a scăzut la cel mai mic nivel din februarie 2021, iar preţurile uleiurilor de palmier, soia, rapiţă şi floarea-soarelui au scăzut toate în decembrie. Indicele FAO al preţurilor cerealelor a scăzut cu 1,9% faţă de cel din noiembrie, în urma unei disponibilităţi mai mari a grâului, după recoltele din emisfera sudică şi o scădere a preţurilor mondiale a porumbului.
Ai mai putea citi și: Ucraina a urcat în topul celor mai puternice armate din lume! Pe ce loc a ajuns România și care sunt cele mai slabe armate din lume