Mâncarea este tot mai scumpă, încât românii ajung să cumpere pe datorie! Cele mai crescute prețuri sunt cele de la cartofi și zahăr.
Organizaţia Naţiunilor Unite trage semnal de alarmă asupra scumpirilor la mâncare. În ultimele 10 luni, indicele global al prețurilor ce vizează sectorul produselor alimentare, a atins la cel mai ridicat nivel! La nivel global, cele mai scumpe sunt cerealele, uleiurile vegetale, lactatele, carnea şi zahărul. Același lucru se întâmplă și în România, unde cel mai mult au crescut preţul la cartofi și zahăr.
La cumpărături, plasele oamenilor sunt tot mai goale, iar vânzătorii se plâng că numărul clienților scade tot mai mult. Un bărbat spune că are o pensie de 2.800 de lei din care trăieşte împreună cu soţia sa. Singurul mâna de ajutor e că magazinele din cartier, chiar și cele din capitală, oferă produse alimentare pe datorie.
Pieţele din vecinătatea cartierelor sunt mai la îndemână oamenilor, iar pe lângă asta, prețurile pot fi mai accesibile, dar și produsele de calitate.
Ai mai putea citi și: Cresc salariile din 1 ianuarie 2025 pentru treime din angajații României! Află cât!
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele zece luni. La nivel global, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu un procent ce depășește 10 la sută. Cerealele au preţuri cu 3 la sută mai mari, iar lactatele cu aproximativ 4 la sută.
Şi în România alimentele au prețuri mai mari faţă de anul trecut. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, inflaţia pe luna august s-a estimat la 5,1%. Chiar dacă s-au înregistrat anumite scăderi, de la o lună la alta per total, unele alimente au ajuns să se scumpească și cu un procent de aproape 20 la sută.
Cartofii se numără printre produsele care s-au scumpit cel mai mult. Zahărul de la noi în țară costă cu 6 la sută mai mult faţă de anul trecut, iar carnea de vită a crescut cu 5 procente. Laptele s-a scumpit cu 4 la sută.
Alți factori care au influențat scumpirea legumelor și fructelor românești au fost și seceta şi inundaţiile din partea de sud a ţării.
Te-ar putea interesa și: Noi scumpiri ale alimentelor. Mugur Isărescu a răbufnit: „Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea”