Marcel Ciolacu a declarat, miercuri la cea de-a 30-a ediţie a „Topului Naţional al Firmelor Private din România-TOP 2022”, că „antreprenorul român produce mai mult profit decât marile corporaţii străine” şi a repus pe tapet problema supraimpozitării marilor companii. Liderul PSD a adăugat că o ţară nu se poate dezvolta dacă nu are stabilitate politică, iar coaliţia de guvernare are obligaţia să menţină această stabilitate, contând mai puţin doctrinele fiecărui partid în acest context traversat de crize.
„Sunt în jur de 320 de mari companii în România, cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc în medie cam 0,8% din impozit pe profit, adică mai puţin de acel 1% pe care îl achită microîntreprinderile româneşti. Această situaţie nu poate reprezenta un mediu de afaceri concurenţial şi echitabil, de aceea, în ciuda opiniilor dure ale unor analişti sau oameni de afaceri, eu nu îmi schimb părerea că este nevoie de supraimpozitare, cu caracter temporar, a marilor afaceri, de peste 100 de milioane de euro. Dacă ar exista acest curaj politic pentru o asemenea soluţie am avea fonduri suplimentare pentru domenii cruciale precum Educaţia şi Sănătatea. Rămân consecvent şi cred că ar fi corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a marelui capital”, a explicat Ciolacu, la Topul Naţional al Firmelor Private din România”, eveniment care se desfăşoară la Ateneul Român.
„Antreprenorul român produce mai mult profit decât marile corporaţii străine! Sunt în jur de 320 de mari companii în România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc în medie cam 0,8% impozit pe profit! Adică mai puţin decât acel 1% pe care îl achită microîntreprinderile româneşti! Această situaţie nu poate reprezenta un mediu de afaceri concurenţial şi echitabil! De aceea, în ciuda opiniilor dure ale unor analişti sau oameni de afaceri, eu nu îmi schimb părerea că este nevoie de o supraimpozitare cu caracter temporar a marilor afaceri, cele de peste 100 de milioane de euro! Dacă ar exista curajul politic pentru o asemenea soluţie, am avea fonduri suplimentare pentru domenii cruciale, precum Educaţia şi Sănătatea. De aceea, rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a marelui capital”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri la la cea de-a XXX-a ediţii a „Topului Naţional al Firmelor Private din România – TOP 2022”.
El a amintit de pachetul „Sprijin pentru România” care a fost asumat de coaliţie şi implementat ulterior.
„Cu adevărat să ştiţi că cu defectele noastre, să stiţi că toţi avem şi defecte şi calităţi, avem o datorie de a crea o stabilitate politică. Nu cred că o ţară se poate dezvolta neavând o stabilitate politică, într-o perioadă atât de complicată pe care o traversăm nu numai noi, ci întreaga Europă. Cred că e un moment în care contează mai puţin doctrinele noastre. Cu adevărat avem obligaţia de a ne susţine în cadrul acestei coaliţii fiecare punctele de vedere, dar eu cred că avem şi obligaţia de a ne ţine cuvântul, mai ales în faţa dumneavoastră, care sunteţi motorul economiei româneşti şi capitalul românesc, în această perioadă să asigurăm o stabilitate politică. Am început, când am constituit coaliţia, cum era normal, un pachet social când deja începuseră să crească preţurile şi se întrevedea o criză energetică, cu o componentă mai redusă pe zona economică. Pe urmă am venit în luna martie cu un pachet Sprijin pentru România, cu o componentă economică mult mai consistentă faţă de pachetul social. Sub nicio formă nu vreau să vă lămuresc că a fost suficient. Cred că cel mai important, mai ales pentru noi care ne-am asumat această coaliţie, şi în primul rând acest lucru l-am făcut eu şi cu domnul prim-ministru, este faptul că ne-am ţinut de cuvânt cu absolut tot ce am trecut în acest pachet social”, a conchis liderul PSD Marcel Ciolacu.
El a menţionat că reprezintă un partid care doreşte să protejeze capitalul românesc „într-o competiţie cel mai adesea inegală cu marile companii”.
„Nu vreau să ne luptăm cu multinaţionalele, dimpotrivă, credem că investiţiile străine sunt necesare şi pot dezvolta România. Vrem să stabilim însă nişte reguli care să se aplice tuturor. Până vom construi acest cadru, datoria noastră este să susţinem din toate puterea mediul antreprenorial românesc. Tocmai de aceea, de când am venit la guvernare, ne-am propus ca una din priorităţile noastre economice să fie finanţarea IMM-urilor din România. Anul acesta am lansat programe de sprijin împreună cu preşedintele dumneavoastră, pentru companiile româneşti, de aproape 4 miliarde de euro. La acestea se adaugă schemele de sprijin pentru industria agricolă de 500 de milioane de euro, pentru producţia agricolă realizată în România, bani de la bugetul de stat. Am făcut acest lucru deoarece investiţia în companiile româneşti este una cu un profit major pe termen lung”, a afirmat Marcel Ciolacu.