Marius Budăi a făcut marţi preciări despre măsurile de austeritate care ar urma să fie implementate de Guvern în acest an. ”Pe o perioadă de câteva luni să nu mai fie intervenţie asupra legii salarizării. Suntem într-un contract cu Banca Mondială. Punem la dispoziţia Băncii Mondiale datele, astfel încât să avem oglinda unde suntem acum şi să ştim ce măsuri să luăm. Deci nu vorbim de o îngheţare a salariilor, ci vorbim de o neintervenţie pe o perioadă limitată”, a spus ministrul Muncii.
Întrebat dacă mai pot creşte salariile până la finalul anului, Budăi a arătat că este o decizie pe care coaliţia o va lua şi acolo unde este nevoie de o intervenţie. ”Aţi văzut acele echilibrări între sporurile venite din fonduri europene şi PNRR, coaliţia a înţeles şi a intervenit pentru a nu avea scurgeri de personal dintr-o parte în alta, dar nu vorbim de majorarea salariului din lună în lună, pentru că suntem în luna aprilie şi am majorat salariile în luna ianuarie, ci vorbim o neintrervenţie asupra legii salarizării, astfel încât analiza de impact pe care o avem când plecăm în analiza finală pentru a crea noua lege a salarizării să nu fie modificată pe parcurs”, a precizat el.
Despre uneie excepţii la angajărila la stat, Marius Budăi a spus că primele discuţii au fost asupra sistemului de educaţie şi sănătate. ”Acolo vor fi excepţii. Mai mult, vor fi excepţii la persoanele cu dizabilităţi”, a completat el.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marţi, despre impozitarea progresivă a veniturilor de depăşesc salariul preşedintelui, idee discutată în şedinţa coaliţiei, că este o chestiune de politică fiscală şi că nu a avut această discuţie, cel puţin la întâlnirile din coaliţie la care a fost el. Nu a discutat nimeni despre supraimpozitarea muncii, nu ştiu de ce suntem în această ecuaţie, a precizat el. Întrebat dacă se va aplica interzicerea cumulului pensie-salariu, Marius Budăi a arătat că Guvernul este ”în construcţia unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni”.
”Este o chestiune de politică fiscală, nu am avut această discuţie, cel puţin la întâlnirile din coaliţie la care am fost eu, dar sunt sigur că domnul ministru de finanţe, pe politică fiscală, pentru că nu este politică la Ministerul Muncii, cu siguranţă vă poate spune”, a spus Budăi despre o impozitare progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui.
”Nu a discutat nimeni despre supraimpozitare până acum”, a spus el. ”Nu a discutat nimeni despre supraimpozitarea muncii, nu ştiu de ce suntem în această ecuaţie”, a adăugat Budăi.
Întrebat dacă se va aplica interzicerea cumulului pensie-salariu, Marius Budăi a arătat că cei din Guvern ”sunt în construcţia unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni”.
”Situaţia nu este una tocmai echilibrată şi fericită din punct de vedere al evoluţiei economice, la nivel mondial, a preţurilor, nu numai în România şi înţelegem că dacă cetăţenii trebuie să facă sacrificii şi statul trebuie să facă anumite sacrificii, prin eficientizarea cheltuirii banului public şi o atenţie deosebită asupra programărilor din acest an, fie că ne referim la bunuri şi servicii, care sunt necesare, dar o prioritizare a loc, astfel încât acele bunuri şi servicii care pot fi achiziţionate (..) să poate fi amânate şi reprogramate pentru achiziţie sau dacă vorbim de deplasări, fie interne fie externe, să vedem care din acele deplasări pot fi cuplate şi la care putem renunţa”, a spus Budăi.
Ministrul Muncii a mai menţionat că toată ideea nu se pune pe o singură măsură ci este un pachet de măsuri care va veni pentru a crea pe viitor un spaţiu bugetar astfel încât, dacă avem nevoie de intervenţie, fie în economie fie în social, să avem acel spaţiu bugetar pentru a putea interveni atunci când avem nevoie.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat oficial că a propus impozitarea progresivă a veniturilor cumulate din pensie și salariu la stat, acolo unde acestea depășesc indemnizația președintelui – aproximativ 25.000 de lei. Ciolacu a precizat că o asemenea măsură nu vizează cumularea pensiei cu salariul din privat. Măsura ar urma să fie discutată pentru adoptare la nivel de lege în Parlament, nu prin ordonanță de urgență, pentru că ar depăși limitele constituționale ale delegării legislative.
„Sunt drepturi constituționale la pensie și salariu. În niciun caz nu puteam prinde cumulul în ordonanță. Nu se poate prin ordonanță, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers și am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, dacă dai o pensie de 2000 de lei ești și portar la o primărie, eu nu pot să îi iau acelui om dreptul de a munci să își acopere minimul necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. Dacă prin acel cumul depășești, să zicem salariul brut al președintelui, care este de aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poți să treci numai pe cei care au și componentă specială în pensie. Nu poți să interzici doar la unii. Eu cred că varianta corectă e impozitarea progresivă pe praguri”, a declarat Ciolacu.