Angajatorii se plâng că salariile sunt ca-n Occident și nu înțeleg de ce nu le vrea nimeni. Şcolile de meserii au cam dispărut, învăţământul profesional apare doar în discursurile politicenilor, iar românii care depind bine o meserie merg să câştige salarii direct din Occident, deşi diferenţele sunt tot mai mici faţă de cele din România
De exemplu, în HoReCa lipsesc aproximativ 25.000 de angajați, asta chiar dacă salariile cu tot cu bacșiș ajung și la 1.700 de euro pe lună pentru un ospătar. Nici cei care nu lucrează direct cu clienții nu câștigă puțin: un spălător de vase ajunge sa ia net pe lună și la 4.500 lei, însă nu mai sunt doritori.
Situația este critică și în industria de panificație. În patiserii lipsesc 10.000 de oameni chiar dacă salariile au crescut și cu 30-40% în ultimul an. Salariul unui patiser ajunge acum între 5.000 și 7.000 de lei, iar un covrigar este plătit cu până la 5.000 de lei pe lună.
Inginerii sunt și mai greu de găsit, de aceea unele firme îi angajează încă de pe băncile facultății și le dau salarii de 1.000 de euro pe lună. Dacă vorbim de ingineri cu studii finalizate, manageri de proiect, se ajunge la salarii şi de 3.500 de euro.
În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape jumătate de milion de angajați, arată datele INS. Salariul mediu net în industria prelucrătoare a crescut cu 11% în ultimul an și a ajuns la 4.325 de lei.
Dacă mergem în industria de construcții acolo situația este și mai gravă. Peste 200.000 de muncitori lipsesc de pe șantierele din România, asta chiar dacă salariile au crescut cu 30% în ultimii ani, iar un muncitor necalificat câştigă lunar 5.000 de lei.
În timp ce angajatorii aduc salariile de Occident la noi, guvernatorul Băncii Naționale spune că salariile cresc peste productivitate, lucru care face ca inflația să rămână sus.
Angajatorii din turism și HoReCa sunt printre cei care au scos la bătaie cele mai multe joburi în ultima lună, potrivit unei platforme de recrutare online care arată cât se câștigă în aceste domenii.
Angajatorii, atât cei din România, cât și cei din străinătate, au început să se pregătească pentru vârful de activitate din sezonul cald. Astfel, 4.000 de joburi noi au fost postate pentru domeniile turism și HoReCa în ultima lună, conform datelor eJobs.
Cu toate acestea, interesul candidaților se menține temperat, la acest lucru contribuind și salariile mici pe care cele două domenii le oferă. 70% dintre angajații din cele două domenii câștigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna ianuarie, a fost de 4.859 de lei, conform datelor Salario, comparatorul de salarii al eJobs.
În funcție de numărul de aplicări, turismul se află pe locul al șaptelea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidați, în ultima lună adunând peste 80.000 de aplicări.
Cei mai mulți angajați din turism și HoReCa (36,9%) câștigă salarii cuprinse între 1.900 de lei și 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 și 4.500 de lei.
În același timp, 22,1% obțin venituri cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei, 5,6% între 7.000 și 10.000 de lei pe lună și doar 2%, ajung să depășească suma de 10.000 de lei lunar.
Cu o medie salarială de 3.700, respectiv 3.800 de lei net, turismul și HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, confecții, saloane de înfrumusețare și sport / wellness.
„Argumentul câștigurilor, dar și faptul că au la dispoziție un număr mare de oportunități similare în afara țării, pe salarii de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari au adâncit deficitul de candidați cu care se confruntă angajatorii din turism și HoReCa. În plus, sunt două sectoare afectate și de un nivel ridicat de fluctuație a personalului. În acest context, au fost printre primii care au apelat la soluția importului de candidați, în special din țările asiatice”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.
Un agent de turism câștigă în medie 3.300 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în platforma de salarii de către specialiștii care activează în domeniu.
Totuși, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, aceștia pot chiar să-și dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță. „De altfel, aceeași regulă se aplică pentru multe dintre pozițiile specific acestor domenii, în condițiile în care, la salariul de bază, se adaugă bacșișul sau comisioanele de vânzări”, mai spune Roxana Drăghici.
Județele cu cele mai mici salarii medii nete din Turism și HoReCa sunt:
Pe de altă parte, chiar și în județele în care este vorba despre valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:
În ceea ce privește joburile postate de angajatorii din străinătate pentru aceste domenii, media netă salarială este de 8.000 de lei pe lună. În acest moment, pe eJobs sunt disponibile peste 25.000 de locuri de muncă. Peste 750.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario.