- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

”Metoda franțuzească” de a lupta cu criza: angajații sunt relocați în Portugalia, pe salarii mult mai mici

30 Sep, 18:46 • Anghel Valentin
Originală sau nu, ”metoda franțuzească” de a lupta cu recesiunea este cât se poate de actuală în cazul unei companii care a decis să-și trimită angajații în Portugalia, dar pe salarii de până la trei ori mai mici! Unui salariat, de pildă, i s-au oferit 830 de euro brut pe lună în Portugalia, în condițiile în care salariul său net din Franța este 1.600 de euro.
”Metoda franțuzească” de a lupta cu criza: angajații sunt relocați în Portugalia, pe salarii mult mai mici

Contextul unei crize economice, deja prezent sau… anticipat, are în multe cazuri urmări la capitolul salarii. Pentru angajații fabricii de robinete Sanifirst, perspectiva micșorării lefurilor vine la pachet cu mutarea, de nevoie, în Portugalia! reiese dintr-un reportaj difuzat de postul TF1, potrivit mediafax.

Fabrica de robinete – aflată în comuna Gond-Pontouvre din regiunea Charente, vestul Franței – este parte a grupului Presto. Dată fiind iminenta închidere a fabricii, celor nouă angajați ai acesteia li s-a propus să fie mutați în Portugalia, însă pe salarii de până la trei ori mai mici.

”Această ofertă este doar o prostie”

”Am familie și viață socială în Charente. Această ofertă este doar o prostie”, a comentat oferta unul dintre muncitori, căreia i-a fost propusă relocarea în Portugalia pe un salariu de 830 de euro brut pe lună. Leafa lui la fabrica din Franța este considerabil mai mare: 1.600 de euro net pe lună.

Propunerea făcută de conducerea fabricii i-a vizat și pe salariații cu studii superioare. Astfel, unui șef de atelier i s-a propus o leafă de 1.300 de euro brut în Portugalia, în condițiile în care el câștigă acum, în Franța, 3.000 de euro brut.

Citește și Câți profesori au recunoscut să fac meditații. Au avut venituri de 169 de milioane de lei în 2023

Grupul Presto a precizat că ofertele de mutare în Portugalia pe salarii mai mici au fost făcute ”exclusiv ca alternativă la concediere”. Experții sunt însă de părere că astfel de propuneri nu pot avea succes în rândul angajaților. ”Obligația de a oferi locuri de muncă în străinătate a dispărut în 2017, după ce ne-am dat seama, pe teren, că era absolut inutilă”, spune un avocat specializat în dreptul muncii.

Închiderea fabricii deținute de Presto în regiunea Charente va afecta și compania ce deține spațiile în care funcționează unitatea. Această companie făcuse o reducere uriașă, de 300.000 de euro, la chiria pe zece ani plătită de Presto, însă acești bani nu vor putea fi recuperați niciodată. Motivul? Legislația franceză nu prevede obligații de rambursare pentru firmele cu mai puțin de o mie de angajați.

Citește și Pensionarii cu vechime mare vor beneficia de noi creșteri de pensii. Află de când și pe cine dezavantajează Legea