- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mii de accidente cu mașini fără RCA pe drumurile din România. Despăgubiri de peste 17 milioane de euro în primele nouă luni din 2024

23 Oct, 12:41 • Bruma Loredana
Mii de accidente cu mașini fără RCA valabil se petrec pe drumurile publice din România. Victimele unui astfel de accident trebuie să se adreseze Biroului Asiguratorilor Auto. Despăgubirile sunt plătite din Fondul național de protecție.
Mii de accidente cu mașini fără RCA  pe drumurile din România. Despăgubiri de peste 17 milioane de euro în primele nouă luni din 2024

Mii de accidente cu mașini fără RCA pe drumurile din România. Potrivit datelor comunicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară jurnaliștilor de la Hotnews, anul trecut, în urma accidentelor produse de șoferii fără RCA, au fost deschise peste 2.300 de dosare de daună.

Accidente cu mașini fără RCA

În primele nouă luni din 2024, Biroul asiguratorilor auto a deschis 1610 dosare de daună pentru accidente produse de șoferi care au condus mașini fără asigurare RCA. Potrivit ASF, valoarea despăgubirilor plătite din Fondul național de protecție a fost de 87,2 milioane lei (peste 17 milioane de euro) în perioada menționată.

Citește și Cum alegi cea mai avantajoasă poliță RCA. Detaliile la care trebuie să fii atent atunci când compari ofertele

Reamintim că ASF a invocat, în motivarea prelungirii cu încă 3 luni a plafonării prețurilor RCA, pericolul accidentelor cu mașini care nu sunt asigurate RCA.

Doar șapte din zece mașini înmatriculate în România au RCA. Potrivit datelor ASF, parcul auto din România avea peste 10,5 milioane de mașini la 30 iunie 2024, din care doar 7,5 milioane de mașini erau asigurate RCA, reprezentând un grad de cuprindere în asigurare de aproximativ 71,02%.

Valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 3,1 miliarde lei în anul 2023 pentru daunele plătite pe segmentul RCA.

Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, din care 757 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în anul 2023 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.

Citește și Nicuşor Dan vrea să taxeze toate locurile de parcare: „Într-un an de zile să rezolvăm”