Soarta minelor Lupeni și Lonea părea pecetluită în 2016, odată cu programul de închidere etapizată stabilit de Guvernul României și sprijinit de Comisia Europeană, notează adevarul.
Calendarul de calendarul de închidere a minelor considerate necompetitive a fost însă prelungit. Astfel, cel puțin până în 2026, minele neviabile vor funcționa în continuare.
În prezent, după închiderea a zece mine, în Valea Jiului mai funcționează doar patru – Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni -, unde lucrează mai puțin de 2.000 de oameni.
Minele de cărbune Lupeni și Lonea au împreună circa 1.000 de angajați, număr însă insuficient. În aceste condiții, Complexul Energetic Valea Jiului a scos la concurs 325 de posturi, pentru care s-au înscris 550 de oameni. Așadar, concurență. ceea ce înseamnă că, în ciuda condițiilor de muncă vitrege, sunt destui oameni dispuși să lucreze pentru a scoate cărbune.
”În momentul de față, cele două mine funcționează, chiar dacă nu la capacitate maximă. Doar Lonea funcționează pe patru schimburi, iar Lupeni funcționează pe trei schimburi, pentru că mina, fiind foarte mare nu există suficient personal pentru patru schimburi. Lucrările vor continua până în 2026, iar din punctul meu de vedere ar mai fi nevoie de cel puțin doi ani, ca minele Lonea și Lupeni să poată fi închise. Însă este o discuție cu Comisia Europeană cu privire la acest lucru”, spune liderul sindicatului ”Muntele” al minerilor din Valea Jiului, Darius Câmpean.
Mina Lupeni a fost deschisă în urmă cu un secol și jumătate. În anii ’80, era cea mai mare mină de cărbune din România, cu aproape 5.000 de angajați, însă, după 1990, și-a redus treptat activitatea.
Anul trecut, mina Lonea a împlinit, și ea, un secol și jumătate de ”viață”. La fel ca Lupeni, și-a restrâns activitatea, atât din cauza numărului insuficient de angajați, cât și a problemelor de siguranță din subteran.
În 1990, Valea Jiului avea 14 mine de cărbune, în care lucrau peste 40.000 de oameni.