Ministerul Agriculturii a luat decizia de a amâna plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare procesate la 20%, însă dorește să înființeze un comitet de monitorizare a prețurilor, pentru a combate efectele negative ale inflației asupra oamenilor, conform surselor G4Food.
În urma discuțiilor ce au avut loc miercuri la sediul Ministerului Agriculturii, unde s-au întâlnit reprezentanți din industria alimentară și oficiali din agricultură, s-a luat decizia amânării proiectului de ordonanță care prevedea plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru zeci de mii de produse alimentare procesate.
Va fi înființat un comitet de monitorizare a prețurilor până pe data de 31 decembrie, ce va fi condus de Aurel Simion, secretar în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării. Acest comitet va include procesatori și comercianți, precum și reprezentanți de la Consiliul Concurenței și de la Ministerul Agriculturii.
Ordonanța care plafonează adaosul comercial pentru 21 de categorii de produse alimentare de bază, cum sunt uleiul, mălaiul și făina, rămâne în vigoare până la sfârșitul acestui an.
Conform draftului proiectului legislativ, operatorii economici din domeniul agroalimentar ar fi fost obligați să plafoneze adaosul comercial de la 5% la 50%, fiind exceptate de la plafonarea adaosului comercial produsele ecologice, vinul și berea.
Produsele alimentare și agricole ce intră pe teritoriul României și nu sunt incluse în procesul de abatorizare/procesare, sau intră doar în procesul de porționare, respectiv ambalare, primeau un plafon al adaosului comercial de 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte.
Citește și : Producătorii de bere artizanală, îngrijorați de creșterea accizelor. ”Mai mulți închid decât deschid”
Astfel, comercializarea produselor s-ar fi făcut doar cu prezentarea de către operatorii economici a dovezilor cu privire la adaosul aplicat produselor vândute.
Nerespectarea prevederilor s-ar fi sancționat cu amenzi între 100.000 de lei și 2.000.000 de lei, sau la o amendă echivalentă a 5% din cifra de afaceri.