- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ministrul Agriculturii, despre culturile afectate de secetă: „Intenționăm să dăm despăgubiri”. Când se vor face plățile

22 Jul, 20:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Când anume se vor face plățile?
Ministrul Agriculturii, despre culturile afectate de secetă: „Intenționăm să dăm despăgubiri”. Când se vor face plățile

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat pentru agerpres că fermierii care au culturile afectate de secetă vor putea primi despăgubiri cu valoarea cuprinsă între 200 și 250 de euro per hectar.

Care sunt culturile care înregistrează cele mai mari pierderi cauzate de secetă

Pierderile semnificative se înregistrează la culturile de porumb și floarea-soarelui, unde suprafața calamitată este de aproximativ două milioane de hectare, a declarat Florin Barbu pentru Agerpres.

De asemenea, culturile de toamnă de grâu și rapiță suferă  de pierderi care ajung până la 100.000 de hectare, a mai menționat ministrul.

„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă.

Aici, procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat”, a afirmat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a mai menționat că pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari în ceea ce privește producția de grâu, dar lucrurile vor decurge diferit la producțiile de porumb și floarea-soarelui, unde vor fi pierderi semnificative, fondurile totale pentru plata despăgubirilor pe secetă fiind estimate la 600 de milioane de euro.

„La porumb şi la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea şi, din discuţiile pe care le-am avut, intenţionăm să dăm despăgubiri între 200 şi 250 euro pe hectar.

Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii şi legume în câmp, dar şi pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană.

Aşteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul naţional. Suma totală estimată este între 500 şi 600 de milioane de euro”, a subliniat Florin Barbu.

Te-ar putea interesa și: Se dau bani pentru o categorie de români. Sunt 2.000 de lei oferiți lunar

Florin Barbu
Florin Barbu

Florin Barbu: „La secetă, e clar: toată lumea va primi în mod egal”

Florin Barbu a precizat și faptul că toți fermierii vor primi în mod egal despăgubirile pentru secetă, menționând că nu face diferențe între fermieri și zonele din țară. Mai mult decât atât, ministrul a adăugat că există zone cu suprafață totală de aproximativ 1,2 milioane de hectare în care se irigă și unde nu au fost probleme.

Cu toate acestea, sunt foarte multe societăți care se află în pericol de insolvență, iar Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat că se vor ocupa și vor interveni cu un mecanism de urgență, care permite amânarea ratelor la bănci timp de un an, după ce va diwscuta cu reprezentanții băncilor și cu cei de la BNR.

„La secetă, e clar: toată lumea va primi în mod egal. Se va stabili un cuantum de 100% pentru calamitate, să spunem 200-250 euro pe hectar şi dacă are afectată 30% din suprafaţă va primi proporţional.

Nu mai dăm după mecanismul anterior, pentru că aşa este echitabil, ca toţi fermierii să primească în mod egal. Eu nu fac diferenţe între fermierii din diferite zone.

Când eram director general al ANIF, se irigau 180.000 de hectare; în momentul de faţă se irigă undeva la peste 1,2 milioane hectare. Asta înseamnă că nu ne afectează, practic, partea de cantitate de cereale, dar afectează cumva partea financiară a societăţilor.

Foarte multe societăţi sunt în pericol de insolvenţă. Aici trebuie să intervenim cu un mecanism. O să am o discuţie cu băncile luni, voi face o solicitare şi la BNR, pentru că trebuie să găsim un mecanism prin care să vedem cum putem să suspendăm ratele la credite, dobânzile, timp de un an.

Încep discuţiile cu băncile mai întâi şi apoi la BNR. Această măsură trebuie luată urgent, obligatoriu de la 1 august, pentru că altfel degeaba le dau eu în septembrie despăgubiri, pentru că vin şi îi execută şi intră firmele în insolvenţă.

Pot spune că sumele care vor fi date pe despăgubiri nu vor intra sub incidenţa executării silite. Voi trece expres în actul normativ ca sumele să fie utilizate doar pentru funcţionare şi nu vor fi supuse executării silite”, a încheiat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Producția de grâu de anul trecut este în valoare de 9,635 de milioane de euro, recoltată de pe o suprafață de 2,208 milioane de hectare. Pe de altă parte, producția din România de porumb a fost de 8,522 de milioane de tone, de pe o suprafață de 2,373 de milioane de hectare, potrivit sursei citate.

Te-ar putea interesa și: Veste proastă pentru români. Codul roșu de caniculă a fost prelungit. Sunt anunțate și furtuni și vijelii în jumătate de țară