- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță un nou proiect de investiții Energie verde. Valoarea programului se ridică la 4 miliarde lei

10 Oct, 15:38 • Andrei Alina
Ministerul Energiei propune un nou program multianual de investiţii pentru oraşe verzi. Programul Energie Verde ar urma să fie implementat în perioada 2024-2030 și ar avea o valoare totală de 4 miliarde de lei, potrivit lui Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță un nou proiect de investiții Energie verde. Valoarea programului se ridică la 4 miliarde lei

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii Energie verde, care va fi implementat în perioada 2024-2030.

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Energie verde”, un program ambiţios care va fi implementat în perioada 2024-2030, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei”, a anunţat Ministerul Energie.

Citește și: Înscrierile persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice s-au terminat. Ce români mai pot primi bani în 2024

Programul are ca scop sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) şi a operatorilor şi producătorilor de energie termică din Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).

”Autorităţile locale din România au nevoie de surse de finanţare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă şi verde pentru cetăţeni şi pentru creşterea calităţii vieţii în comunităţile lor. Nu ne putem limita doar la fondurile europene, de aceea venim în completare cu un program multianual prin care instituţiile publice şi producătorii de energie termică vor putea finanţa proiecte de energie verde, eficienţă energetică şi construire, modernizare şi dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din oraşele ţării. Programul este corelat cu alte surse de finanţate disponibile autorităţilor locale, respectând principiul complementarităţii. România se dezvoltă ca lider în tranziţia energetică, iar rolul nostru trebuie să fie acela de a stimula prin toate mijloacele administrative posibile rolul oraşelor în acest proces. În premieră pentru ministerul nostru, programul va fi finanţat din emisiunile de obligaţiuni verzi ale Ministerului de Finanţe. Lucrăm cu ministrul Boloş şi echipa de la MF pentru un nou instrument dedicat dezvoltării urbane a României”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: STUDIU: 40% dintre gospodăriile din întreaga lume se confruntă cu dificultăţi în achitarea facturilor la utilităţi şi nu iau în calcul să investească în energie verde

Proiectul programului Energie verde este structurat pe două componente majore

 

  • Componenta A, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor selectate în cadrul programului european „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și în cadrul misiunii asociate (mirror mission). Această componentă finanțează măsurile de energie verde și eficiență energetică aprobate deja de Comisia Europeană în planurile de acțiune climatică ale orașelor selectate, care și-au asumat obiectivul ambițios de a deveni neutre din punct de vedere climatic în următorii 6 ani.
  • Componenta B, cu o valoare de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor și sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) din România și vizează finanțarea măsurilor de construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării.