- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Economiștii anunță concedieri masive după alegeri. „Din 2025, vor fi falimente”. Mircea Coșea: Europa este într-un declin economic, aproape de recesiune

03 Oct, 12:29 • Andrei Alina
Vor urma concedieri masive în România, avertizează econimiștii. Foarte mulți români au rămas fără locuri de muncă, în ultima vreme, după ce mai multe companii străine care aveau deschise fabrici în România au decis să-și mute activitatea în alte țări unde forta de munca este mai ieftina. Mircea Coșea spune că Europa este într-un declin economic, aproape de recesiune.
Economiștii anunță concedieri masive după alegeri. „Din 2025, vor fi falimente. Mircea Coșea: Europa este într-un declin economic, aproape de recesiune

Economiștii avertizează că vor urma concedieri în România din alegerile din această toamnă – iarnă. Deja Uzina Dacia de la Mioveni a demarat un program de concedieri voluntare. Mai exact, invită angajații să-și dea demisia de la 1 octombrie în schimbul unor salarii compensatorii. Până acum, aproximativ 600 de angajați s-au înscris deja pe listele de concedieri voluntare.

Angajații care acceptă să demisioneze primesc în schimb salarii compensatorii, diferite în funcție de vechime și postul ocupat.

Astfel, angajații cu vechime de maximum 2 ani vor primi 22.000 de lei, cei cu vechime de 2-4 ani, 55.000 de lei, cei care sunt în firmă de 4-8 ani vor primi 98.000 de lei, iar sumele cresc până la cei cu peste 16 ani vechime, la 185.000 de lei și până la cei înregistrați cu boli profesionale, accidente de muncă, până la 210.000 lei. În prezent, peste 6.800 de angajați asigură producția modelelor Logan, Sandero, Stepway, Jogger și Duster, la Mioveni.

Citește și: Urmează un val de concedieri. Specialiştii anunţă o criză economică în România, ce drepturi au angajaţii

 

INSCOP: 67% dintre antreprenorii români sunt pesimiști cu privire la viitorul României. Mircea Coșea: Europa este într-un declin economic, aproape de recesiune

În opinia economistului Mircea Coșea spune că valul de concedieri se datorează declinul economic de la nivelul UE.

„Am prevăzut acest val de concedieri, am scris despre el și era normal să se întâmple la un moment dat acest lucru. Există câteva cauze importante. În primul rând, cauzele externe. Europa este într-un declin economic, aproape de recesiune. România are un dezavantaj, și-a orientat activitatea pe piața europeană în mod greșit, doar spre câțiva parteneri. Practic, România este un subcontractor pentru piețe din Germania, Franța și Italia. Această dificultate pe care aceste unități occidentale le au sunt ilustrate în țara noastră prin pierderi în zona industrială în România.

În al doilea rând, Mircea Coșea vă vina pe politica fiscală dusă de actualul Guvern, care vrea să adune cât mai mulți bani prin subminarea sectorului productiv, ”un fel de omorârea găinii care face ouă de aur, asta e politica”, mai spus analistul.

”De asemenea, prețurile la energie sunt foarte mari, imposibil de reglementat, vorbim și despre introducerea salariului minim european, măsură pentru care România trebuie să negocieze la nivelul UE, să solicite o temporizare. Se consemnează multe falimente, peste 35.000 deja, de la începutul anului”, a declarat Mircea Coșea, pentru ziare.com.

Citește și: O mare companie face concedieri. Va renunța la o treime din angajații străini

„De asemenea, mai există o idee care se va contura cu destul de multă durere în viitor. Vorbim despre o pierdere a capitalului străin pentru România, din cauza greșelilor interne. Prețul forței de muncă a devenit prea scump în România.

În plus, un lucru care nu se spune, dar care este evident, această participare exagerat de mare a României pentru susținerea războiului din Ucraina. Proximitatea este considerată de investitori drept un factor mare de risc. Despre nesiguranța piețelor a vorbit și guvernatorul. Astfel, trebuie să avem în vedere o creștere a ratei șomajului, în următoarea perioadă”, a mai precizat Mircea Coșea.

În opinia economistului, aupă alegeri, se anunță o perioadă foarte dificilă, inclusiv în România.

„Îngrijorarea cu privire la creșterea ratei șomajului este perfect justificată și, culmea, chiar în zona în care capitalul străin este mai prezent, adică în Transilvania. Există societăți occidentale care-și încetează activitatea, nu mai au comenzi.

2025 va fi dificil cu oricine vine la conducere. Sunt probleme care nu mai pot fi amânate, gradul de îndatorare este mare, putem remarca lipsa veniturilor de la buget, problemele din piața muncii. Premierul Ciolacu vorbește despre reindustrializare, dar se poate lovi de faptul că nu mai avem suficientă forță de muncă nici din punct de vedere al cantității, nici din punctul de vedere al calității. Astfel, va fi nevoie să aducem muncitori străini”, a mai spus Coșea