O modificare importantă ar putea fi făcută în multe contracte de furnizare a energiei electrice. După 31 martie, odată cu reliberalizarea pieței, unul dintre marii furnizori de energie electrică din România are în plan să ofere clienților prosumatori un tip diferit de contract, cu altfel de preț, au declarat, pentru economica.net, surse din piață.
Pentru a putea fi făcută respectiva ofertă, este însă nevoie mai întâi de o modificare legislativă. Motivul? În prezent, toți furnizorii sunt obligați să facă așa-numita ofertă-standard, astfel că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să vină cu o modificare care să permită oferta de contract pentru prosumatori.
Și totuși, de ce ar vrea furnizorul să facă o schimbare importantă în contract, cu scopul unei oferte dedicate prosumatorilor? “Pentru că dacă nu o vom face, clienții obișnuiți vor plăti în plus pentru clienții care sunt și prosumatori. Este matematică”, a spus sursa citată.
Citește și Măsura prin care România vrea să reducă puterea supermarketurilor în favoarea magazinelor locale
Pe larg, explicația contractului diferit pentru prosumatori se bazează pe urmărirea consumului. În prezent, cel puțin pe ofertele standard, care sunt acum pentru toată lumea, prețul unui kWh consumat este același, indiferent de momentul consumului. Prosumatorii însă au un alt specific de consum. Mai precis, ei consumă mai puțin sau deloc în timpul zilei, pentru că există autoconsumul din instalațiile lor și, în plus, livrează și în rețea, dar consumă din rețea mai ales în vârfurile de dimineață și seară, când, de fapt, prețurile din piața de energie sunt mai mari. Ceea ce implică și alte costuri la achiziția de energie electrică făcută de furnizori, dar care sunt socializate de toți clienții, fie că sunt doar consumatori sau și prosumatori, au spus aceleași surse.
Conform surselor citate, necesitatea de a diferenția ofertele și prețurile este alimentată, mai nou, și de situația din piața de echilibrare, unde prețurile au atins valori și de zeci de mii de lei per MWh, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru furnizori și o dorință a acestora de a limita, pe cât posibil, dezechilibrele.
Detaliile privind modificarea din contractul pentru prosumatori nu au fost stabilite deocamdată, dat fiind faptul că ANRE trebuie mai întâi să schimbe legislația.
Conform celor mai recente informații, capacitatea din instalațiile prosumatorilor români a ajuns la circa 2.600 MW, după creșterea fulminantă din ultimii ani. Este de așteptat ca acest ritm să se mențină.