- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Modul prin care sunt avantajați fermierii români de noul acord pentru import și tranzit de cereale ucrainene. Bruxelles-ul ia atitudine

02 Apr, 09:02 • Cornel Ghimeșan
Modul prin care sunt avantajați fermierii români de noul acord pentru import și tranzit de cereale ucrainene. Bruxelles-ul ia atitudine! Bruxelles-ul cedează presiunilor. Ambasadorii de la Bruxelles ai statelor membre UE au ajuns, miercuri, la un acord de prelungire cu un an a scutirii de taxe vamale pentru importurile alimentare din Ucraina.
Modul prin care sunt avantajați fermierii români de noul acord pentru import și tranzit de cereale ucrainene. Bruxelles-ul ia atitudine

Bruxelles-ul cedează presiunilor! Ambasadorii de la Bruxelles ai statelor membre UE au ajuns, miercuri, la un acord de prelungire cu un an a scutirii de taxe vamale pentru importurile alimentare din Ucraina.

Citește și 2024 aduce provocări noi pe piața cerealelor! Câtă marfă trebuie să vândă fermierii români pe contracte forward

Agricultorii români au parte de vești bune, pentru că noul acord tinde să reducă din avantajele primite de Kiev, după ce mai multe state au reclamat că prima formă a acordului de comerț risca să destabilizeze piețele agricole ale țărilor UE.

Astfel, oficialii europeni au fost nevoiți să găsească soluții de compromis între ajutorarea Ucrainei și reclamațiile venite din partea mai multor țări privind faptul că tranzitul mărfurilor agricole ucrainene deseori nu este respectat.

Chiar dacă Uniunea Europeană caută metode în momentul de față pentru a putea acorda în continuare scutiri, pentru a putea susține economia Ucrainei, autoritățile europene au fost presate de grupurile de fermieri din țări precum Franța și Polonia, mai ales că acolo au avut loc proteste ample la începutul acestui an.

Decizia ambasadorilor trebuie încă validată de Parlamentul European, în condițiile în care diplomaţii se aşteaptă la presiuni pentru a adăuga mai multe restricţii.

Mediul de negociere este foarte polarizat la Bruxelles, în ceea ce privește modul în care trebuie continuate scutirile începute în 2022 pentru a susține economia Ucrainei.

Problema importurilor de alimente a provocat tensiuni între Ucraina şi Polonia, altfel un susţinător ferm al Kievului.

Ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat că Ucraina doreşte să menţină o abordare liberală a comerţului, în timp ce Polonia consideră că lucruri precum ajutorul umanitar şi militar ar trebui tratate separat de exporturile de alimente pentru a proteja mijloacele de trai ale agricultorilor din Europa Centrală şi de Est.

Noile reguli negociate de europeni pentru agricultori

Noul acord privește cu precădere extinderea regimului special care va include și un număr mai mare de pârghii economice care să favorizeze piețele locale, în cazul unor produse considerate „sensibile”.

Vorbim despre carne de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere, care vor fi supuse taxelor vamale dacă fluxurile lor depășesc volumele medii ale ultimilor trei ani.

Frontiera temporară între Polonia și Ucraina un nou canal de intrare a cerealelor

Un alt aspect important al situației din prezent este dat de un nou canal de tranzit pentru importuri. Polonia a deschis temporar un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunțat Kievul pe 28 martie, potrivit Europa Liberă.

Reprezentanții celor două guverne s-au întâlnit la Varșovia ca să aplaneze o dispută privind importurile de cereale din Ucraina, iar serviciul ucrainean de grăniceri a declarat pe Telegram că 120 de camioane ar trebui să treacă prin punctul de control Uhrîniv Dolhobiciuv, în Polonia și că trecerea va rămâne deschisă până pe 2 aprilie.

Anunțul a fost făcut în timp ce guvernele polonez și ucrainean s-au întâlnit timp de mai bine de șase ore la Varșovia pentru a discuta despre o dispută privind importurile de cereale din Ucraina, dar o decizie comună pare prea puțin probabilă, arată sursa citată.

Momentul a fost unul important, în contextul în care punctele de trecere a frontierei cu Ucraina au fost blocate de săptămâni întregi, fermierii polonezi cerând reimpunerea taxelor vamale la importurile agricole din Ucraina, scutite de taxe după izbucnirea conflictului, acum doi ani.

„Este greu să ne așteptăm la vreo decizie după aceste discuții, la orice acord specific, de exemplu, pe probleme agricole. Suntem încă în dialog și ambele părți – cel puțin pentru astăzi – nu sunt pe deplin mulțumite”, a declarat Jan Grabiec, șeful biroului premierului, conform Europa Liberă.

Cele mai mari probleme pe care le au agricultorii români cu tranzitul cerealelor ucrainene este faptul că, fiind scutite de taxe vamale, printre alte beneficii garantate de Uniunea Europeană, mărfurile ajung, fie legal, fie pe piața neagră, să ”canibalizeze” filierele de export ale României, precum și ale țărilor vecine.

Ultimele date compilate de Autoritatea Vamală Română arată că, în perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2024, peste 440.000 de tone de grâu și aproximativ 300.000 de tone de porumb din Ucraina au fost plasate în regim vamal de tranzit în România.

Cantitățile sunt foarte mari, în condițiile în care, în perioada 2 mai – 31 decembrie 2023, circa 990.000 de tone de grâu și aproximativ 18.000 de tone de porumb au traversat țara noastră, cu toate că de la 2 mai 2023, țara noastră a impus măsuri restrictive privind anumite produse originare din Ucraina, precum punerea în liberă circulație a grâului și porumbului, cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a regulamentului sau a anumitor tipuri de porumb, sub egida unor Regulamente de punere în aplicare venite de la Comisia Europeană.

Citește și Negocieri la Bruxelles pentru limitarea importurilor de cereale din Ucraina. CE a propus plafonări pentru trei produse „sensibile”

Chiar și așa, în perioada 2 mai – 31 decembrie 2023 au fost puse în liberă circulație aproape 100.000 de tone de cereale – grâu și porumb, inclusiv pentru însămânțare – de origine Ucraina, cantități importate potrivit exceptărilor prevăzute de un regulament al Comisiei Europene, arată sursa citată.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci