Germania a fost una dintre cele patru ţări al căror PIB a scăzut în cele trei luni până la sfârşitul lunii iunie, potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene
În schim, datele publicate marţi de agenţia de statistică a UE, Eurostat, au indicat o creştere de 0,3% în al doilea trimestru din 2024 şi de 0,6% comparativ cu al doilea trimestru din 2023, ambele cifre au fost cu 0,1 puncte procentuale peste previziunile unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor.
Cifrele peste aşteptări reprezintă o surpriză plăcută, după ce sondajele recente în rândul întreprinderilor din regiune au indicat o încetinire la începutul trimestrului al treilea. Şi FMI a îmbunătăţit prognoza economia pe 2024 pentru zona euro, cu 0,1 puncte procentuale, la 0,9%.
Între statele mari ale zonei euro, Spania a înregistrat din nou cea mai puternică creştere trimestrială, cu 0,8%, urmată de Franţa şi Italia, care au înregistrat o creştere de 0,3% şi, respectiv, 0,2%.
Produsul românesc ce i-a cucerit pe străini. Se găsește în multe supermarketuri din străinătate: „În Germania și Austria suntem numărul 1”v
Zona euro a intrat într-o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului 2023, deoarece PIB-ul s-a contractat atât în trimestrul trei, cât şi în cel de-al patrulea trimestru al anului, potrivit cifrelor revizuite publicate la începutul acestui an.
Bert Colijn, economist senior în zona euro la ING, a declarat într-o notă de marţi că datele indică faptul că economia regiunii se redresează oarecum.
”După stagnarea pentru tot anul 2023, aceasta este o uşurare şi arată că economia a început să se redreseze cu prudenţă”, a spus el, adăugând că economia se află acum într-o situaţie mai bună decât cu un an înainte.
”Întrebarea rămâne încotro se va îndrepta economia de aici, iar datele recente nu oferă prea multă încredere că economia zonei euro se accelerează în continuare”, a spus Colijn.
Germania, în loc să aibă creştere de 0,1% a avut scădere de 0,1%
Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a fost încă o dată un caz izolat, înregistrând o scădere de 0,1 % de la un trimestru la altul şi dezamăgind speranţele că a ieşit în sfârşit din stagnare. Economiştii prevăzuseră o creştere de 0,1 %.
Potrivit analiştilor, performanţa slabă a ţării riscă să se dovedească o frână pentru performanţa generală a regiunii în lunile următoare.
„Privind înainte, economia germană va continua să plutească între speranţă şi disperare”, a declarat economistul ING Carsten Brzeski. „Având în vedere că atât economia americană, cât şi cea chineză îşi pierd din avânt, împreună cu noile tensiuni comerciale, există foarte puţine speranţe pentru o redresare puternică bazată pe exporturi”.
Klaus Wohlrabe, şeful sondajelor la institutul german de cercetări ifo, a declarat într-o notă de miercuri că economia germană a fost ”blocată în criză” şi că nici nu se aşteaptă să se îmbunătăţească mult în trimestrul al treilea.
Germania introduce o nouă taxă pentru centralele de apartament. Costurile pe care proprietarii le vor suporta
Între timp, Irlanda a înregistrat cea mai mare creştere, cu 1,2% în al doilea trimestru, în timp ce a doua cea mai mare economie a zonei euro, Franţa, a înregistrat o creştere a PIB-ului de 0,3% în aceeaşi perioadă, a anunţat marţi biroul său de statistică.
Cifrele privind inflaţia din zona euro urmează să fie publicate miercuri.
Datele proaspete ale zonei euro publicate în această săptămână vin după ce Banca Centrală Europeană a lăsat neschimbate ratele dobânzilor la şedinţa sa de la începutul acestei luni, spunând că opţiunea pentru o reducere în septembrie este ”larg deschisă”.
FMI a îmbunătăţit previziunile de creştere a economiei Marii Britanii, într-un nou impuls pentru guvernul laburist
Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit marţi previziunile de creştere a economiei britanice pentru 2024, de la 0,5% la 0,7%, oferind un nou impuls noului guvern laburist al ţării. FMI şi-a revizuit în creştere şi estimările privind creşterea economică în zona euro şi China, în timp ce a redus uşor prognoza pentru Statele Unite, relatează CNBC.
Privind în perspectivă, FMI şi-a reiterat previziunile pentru o creştere de 1,5% a economiei Marii Britanii în 2025, în actualizarea din iulie a World Economic Outlook. Actualizările vin după doi ani de stagnare, Regatul Unit căzând într-o recesiune superficială în a doua jumătate a anului 2023.
Cu toate acestea, creşterea PIB-ului în luna mai a depăşit aşteptările analiştilor, la 0,4%, în timp ce evenimentele de vară, inclusiv campionatul de fotbal Euro 2024 şi chiar Turneul Eras al lui Taylor Swift, vor stimula activitatea economică.
La începutul acestei luni, banca de investiţii Goldman Sachs şi-a majorat prognoza pentru 2025 pentru economia Regatului Unit cu 0,1 puncte procentuale, la 1,6%.
Banca a citat planurile fiscale ale noului guvern laburist condus de prim-ministrul Keir Starmer, care includ reforma de planificare şi legături comerciale mai strânse cu Uniunea Europeană.
Deutsche Bank s-a alăturat vineri băncii Goldman Sachs pentru a-şi îmbunătăţi previziunile privind economia Regatului Unit, economiştii spunând într-o notă că se aşteaptă acum la o creştere a PIB-ului de 1,2% în acest an, cu mult peste prognoza lor anterioară de 0,8%.
Produsul intern brut al ţării a arătat în luna mai puterea sectoarelor din serviciile profesionale şi din construcţii, a spus Deutsche Bank, turneul euro fiind aşteptat să ofere un impuls suplimentar ospitalităţii şi agrementului.
Între timp, analiştii de la Jefferies au spus într-o notă recentă că mărimea majorităţii parlamentare a laburiştilor ar face ca Regatul Unit să pară ”relativ stabil” şi că, în tandem cu reforma de reglementare, ar putea creşte atractivitatea activelor din ţară.
Banca Angliei ar urma să înceapă să reducă ratele dobânzilor în lunile următoare. Inflaţia din Marea Britanie a atins ţinta de 2% a băncii centrale în mai, iar economiştii intervievaţi de Reuters văd că aceasta va încetini în continuare la 1,9%, în date care vor fi publicate miercuri.
FMI a îmbunătăţit prognoza economia pe 2024 pentru zona euro, cu 0,1 puncte procentuale, la 0,9%.