Isărescu a primit, în această săptămână, un nou mandat la șefia Băncii Naționale a României (BNR). Conducerea instituției pentru următorii cinci ani, începând din 11 octombrie, a fost aprobată într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Isărescu a primit undă verde atât pentru poziția de guvernator al BNR, cât și pentru cea de președinte al Consiliului de Administrație, ceea ce întărește autoritatea sa în cadrul băncii centrale din țara noastră, remarcă stiridiaspora.
Tot cu aprobarea senatorilor și a deputaților, Leonardo Badea a preluat funcția de vicepreședinte al Consiliului și prim-viceguvernator al BNR. Florin Georgescu și Cosmin Ștefan Marinescu au fost desemnați membri ai Consiliului și viceguvernatori ai Băncii Naționale, iar din noua echipă managerială mai fac parte Aura Socol, Roberta Anastase, Alexandru Nazare, Csaba Balint și Cristian Popa.
Cu acest prilej, Mugur Isărescu a spus că trecerea României la moneda europeană (euro) nu este realizabil deocamdată. Dar, a subliniat el, ar putea fi realizabil, ”prin politici corecte și coerente, să reducă deficitul public spre 3 la sută”. „Banca Națională nu consideră fezabilă trecerea la zona euro într-o perspectivă apropiată. Totul depinde de măsura în care România va reuși, prin politici corecte și coerente, să reducă deficitul public spre 3 la sută. Dacă acest lucru se poate realiza în patru, cinci sau șapte ani, doar atunci putem vorbi despre o trecere la euro, dar cu siguranță nu mai devreme. Există o strânsă legătură între aceste aspecte”, a subliniat guvernatorul BNR.
Citește și Permise de călătorie gratuite pentru tineri! 35.500 de șanse să explorezi Europa fără niciun cost!
Mugur Isărescu a avertizat totodată că țara noastră nu poate îndeplini obiective majore, cum ar fi construcția de autostrăzi, cu venituri bugetare mai mici de 30 la sută din PIB. Guvernatorul BNR consideră, potrivit sursei citate, că o creștere a veniturilor poate fi obținută doar prin combaterea evaziunii fiscale, reducerea facilităților fiscale și o voință politică fermă.
În prezent, moneda euro este utilizată în 20 dintre cele 27 de țări ale UE: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos (Olanda).