Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, că se discută despre impozitul progresiv, ca măsură fiscală pentru planul fiscal bugetar viitor şi susţinerea cotei unice, pe care PNL o consideră o linie roşie. El a precizat că măsurile care pot fi luate în acest moment vizează cheltuielile bugetare, care pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde. Întrebat dacă PSD a ridicat în coaliţie discuţia privind introducerea impozitului progresiv, Nicolae Ciucă a spus că în acest moment sunt două abordări.
”Se discută despre impozitul progresiv, ca măsură fiscală pentru planul fiscal bugetar viitor şi susţinerea cotei unice, pe care PNL o consideră o linie roşie, pentru că s-a demonstrat foarte clar în evoluţia economică a ţării că această cotă unică a fost cea care ne-a permis să atragem investitori, ne-a permis să consolidăm capitalul companiilor româneşti”, a spus Nicolae Ciucă la Parlament.
Liderul PNL a precizat că în coaliţie nu s-a discutat despre praguri de impozitare. ”Nu putem să discutăm despre majorarea cotei unice”, a mai spus Nicolae Ciucă. ”Din discuţiile avute cu ministrul Finanţelor, măsurile care pot fi luate în acest moment sunt cele care vizează cheltuielile bugetare şi pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde”, a completat el.
Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat marţi că România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, aşa cum este prevăzut în PNRR, iar fiecare angajat la stat ar trebui să aibă ţinte de realizat.
Marcel Ciolacu a precizat că anul trecut salariile s-au majorat doar în sănătate şi învăţământ.
”Cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ”, a spus Ciolacu.
Premierul a mai afirmat că În România este nevoie de o reorganizare a aparatului bugetar. ”În acest moment cardrul legal pentru o reorganizare a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR, România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie pentru fiecare lucrător al sistemului bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD”, a declarat Marcel Ciolacu.
Oficialii de la București își doresc să convingă Comisia Europeană până pe data de 15 octombrie că acest plan este unul credibil și concret și să accepte oficialii de la Bruxelles o reducere treptată a deficitului bugetar în următorii 7 ani.
Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, a avut deja o discuție cu oficialii europeni care au recomandat măsuri urgente României, măsuri care să cuprindă eliminarea din facilitățile fiscale care încă există în domenii precum IT-ul, agricultura sau industria aeronautică. Au fost discuții anterioare referitoare la creșteri de taxe și impozite, creșterea TVA.