- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă anunţă tăieri bugetare de 5 miliarde de lei : „PNL consideră linie roşie susţinerea cotei unice”

24 Jul, 20:49 • Dobran Viorel
Nicolae Ciucă a precizat că în coaliţie nu s-a discutat despre praguri de impozitare. ”Nu putem să discutăm despre majorarea cotei unice”, susţine liderul PNL.
Nicolae Ciucă anunţă tăieri bugetare de 5 miliarde de lei : PNL consideră linie roşie susţinerea cotei unice

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, că se discută despre impozitul progresiv, ca măsură fiscală pentru planul fiscal bugetar viitor şi susţinerea cotei unice, pe care PNL o consideră o linie roşie. El a precizat că măsurile care pot fi luate în acest moment vizează cheltuielile bugetare, care pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde. Întrebat dacă PSD a ridicat în coaliţie discuţia privind introducerea impozitului progresiv, Nicolae Ciucă a spus că în acest moment sunt două abordări.

Planul liderilor PSD-PNL pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă iau în calcul un „tandem” președinte-premier

”Se discută despre impozitul progresiv, ca măsură fiscală pentru planul fiscal bugetar viitor şi susţinerea cotei unice, pe care PNL o consideră o linie roşie, pentru că s-a demonstrat foarte clar în evoluţia economică a ţării că această cotă unică a fost cea care ne-a permis să atragem investitori, ne-a permis să consolidăm capitalul companiilor româneşti”, a spus Nicolae Ciucă la Parlament.

Nicolae Ciucă: ”Nu putem să discutăm despre majorarea cotei unice”

Liderul PNL a precizat că în coaliţie nu s-a discutat despre praguri de impozitare. ”Nu putem să discutăm despre majorarea cotei unice”, a mai spus  Nicolae Ciucă. ”Din discuţiile avute cu ministrul Finanţelor, măsurile care pot fi luate în acest moment sunt cele care vizează cheltuielile bugetare şi pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde”, a completat el.

Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar

În timp ce Nicolae Ciucă şi Marcel Cioalcu analizează, 61% dintre angajați sunt foarte îngrijorați de scăderea veniturilor

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat marţi că România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, aşa cum este prevăzut în PNRR, iar fiecare angajat la stat ar trebui să aibă ţinte de realizat.

Marcel Ciolacu a precizat că anul trecut salariile s-au majorat doar în sănătate şi învăţământ.

”Cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ”, a spus Ciolacu.

Şeful Casei de Pensii face anunţul care va aduce mai mulţi bani în buzunarele pensionarilor. Ce măsură pregăteşte guvernul

Premierul a mai afirmat că În România este nevoie de o reorganizare a aparatului bugetar. ”În acest moment  cardrul legal pentru o reorganizare a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR, România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie pentru fiecare lucrător al sistemului bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD”, a declarat Marcel Ciolacu.

Oficialii de la București își doresc să convingă Comisia Europeană până pe data de 15 octombrie că acest plan este unul credibil și concret și să accepte oficialii de la Bruxelles o reducere treptată a deficitului bugetar în următorii 7 ani.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, a avut deja o discuție cu oficialii europeni care au recomandat măsuri urgente României, măsuri care să cuprindă eliminarea din facilitățile fiscale care încă există în domenii precum IT-ul, agricultura sau industria aeronautică. Au fost discuții anterioare referitoare la creșteri de taxe și impozite, creșterea TVA.