Unul dintre punctele atinse în declaraţiile premierului Nicolae Ciucă, după vizitarea fabricii auto şi discuţiile cu managementul companiei, a fost acela al dezvoltării producţiei şi infrastructurii necesare maşinilor electrice, o temă extrem de intens discutată la nivel mondial.
”România și-a propus să dezvolte o rețea de 30.000 de stații de încărcare electrică, dintre care aproape 15.000 vor fi realizate prin intermediul PNRR, până în anul 2026.”, a spus Nicolae Ciucă.
Ciucă a mai spus că uzina şi-a propus ca începând cu 2030 să aibă emisie de carbon zero, ceea ce este de asemenea foarte important.
”Mulţumesc tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în această uzină, o uzină cu tradiţie, cu istorie, o uzină care şi-a început activitatea în urmă cu 54 de ani, a făcut istorie şi iată că astăzi putem să declarăm cu optimism că are şi viitor, pentru că din proiectele pe care le-am discutat astăzi, rezultă foarte clar că la Uzinele Dacia Piteşti sunt proiecte noi, există o perspectivă în cee ace priveşte desfăşurarea activităţii pe următorii zece ani şi dincolo de acest termen. Le mulţumesc acestor oameni care îşi desfăşoară activitatea aici pentru că ne fac mândri de ceea ce fac, duc numele ţării noastre în alte 40 de ţări udne Dacia exportă automobile şi chiar avem de ce să le fim recunoscători”, a spus premierul Ciucă la Mioveni.
Şeful Executivului a precizat că a dorit să vină la Piteşti, la Uzinele Dacia, pentru că este un mare consumator de energie.
”Ieri am aprobat în Guvern schema de 1,5 milarde pentru sprijinul marilor consumatori şi am vrut să am certitudinea că toate aceste elemente de coordonare sunt funcţionale şi se aplică în realitate şi reuşim să coordonăm eforturile pe care conducerea uzinei le face astfel încât să putem să ne adaptăm la această perioadă de criză energetică, iar banii europeni pe care îi avem la îndemână putem să îi folosim astfel încât să realizăm această tranziţie către energia verde pe de o parte, să realizăm noi surse de producere a energiei şi să ne asigurăm că aceste proiecte de viitor despre care am vorbit şi la care s-au angajat vor avea coerenţă şi se vor pune în practică aşa cum au fost asumate”, a spus premierul.
Ciucă a menţionat că ”industria românească are în momentul de faţă un cuvânt de spus atât în Europa cât şi în lume”.
”Industria românească are consistenţă şi are viitor. Aici, pe această platformă lucrează 15.000 de oameni, angajaţi direct şi există de asemenea o colaborare prin care se asigură de asemenea locuri de muncă pentru alte 150.000 de oameni. Este cât se poate de important ca acest semnal de încredere să ajungă atât către industria mare, către producătorii importanţi dar şi către IMM-uri, pentru că sunt coloana vertebrală, avem în desfăşorare programe pentru sprijinul IMM-urilor dar trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că acordăm atenţia cuvenită şi producătorilor industriali de anvergură”, a afirmat el.