Nicolae Ciucă nu include pensiile militare în cele speciale. Premierul României a mai spus că legat de faptul că România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, că în discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles cu oficialii europeni, inclusiv cu preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a fost menţionat că „acel procent de 9,4% din PIB să poată fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară prevăzut în PNRR”.
Citeşte şi: România, printre cele 13 ţări UE unde inflaţia a continuat să crească în luna octombrie. Datele Eurostat
„Atunci când am realizat conferinţa de presă în timpul vizitei efectuate la Bruxelles şi în urma întâlnirilor cu oficialii europeni, inclusiv cu preşedinta CE, am prezentat că unul din subiectele discutate a fost ca acel procent de 9,4% din PIB să poată fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară prevăzut în PNRR”, a declarat premierul României, citat de news.ro, după ce oficialii de la Comisia Europeană susţin că trebuie incluse şi pensiile militare în reforma pensiilor speciale şi că Guvernul nu a cerut oficial înlocuirea plafonului de pensii de 9,4% din PIB.
„În ceea ce priveşte pensiile militare am discutat şi acest subiect inclusiv cu reprezentanţii Comisiei Europene care au fost într-o vizită tehnică la Bucureşti, săptămâna trecută sau în urmă cu două săptămâni, şi am discutat pe marginea raportului Băncii Mondiale, unde scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate”, a mai precizat Nicolae Ciucă.
„La nivelul nostru continuăm să susţinem reforma pensiilor pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le face cu Comisia Europeană să ajungem la înţelegere conform cu principiile pe care le respectă şi celelalte state membre conform cărora pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a mai spus prim-ministrul României.