Premierul Nicolae Ciucă a ieșit public cu noi declarații de presă. Acesta a transmis că există voința politică din partea coaliției de guvernare să fie crescute salariul minim și pensia în anul următor.
Premierul Nicolae Ciucă a confirmat astăzi că există posibilitatea ca începând de anul viitor să se poată susține creșterea salariului minim și a pensiilor. Sumele alocate creșterii vor putea fi însă publicate doar în momentul în care coaliția de Guvernare va avea stabilit bugetul pentru 2023, mai susține Nicolae Ciucă.
„Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție și am afirmat de fiecare dată, să susținem creșterea salariului minim și a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal și responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecția de buget pe anul 2023. Este cât se poate de posibil, există voința politică atât a PNL cât și a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, a declarat Nicolae Ciucă.
Reprezentanții coaliției de guvernare au transmis încă de ieri că pensiile ar trebui să crească cu cel puțin 10 procente de anul viitor. Politicienii au explicat din nou că e nevoie și de creșterea salariului minim la 3.000 de lei. Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă şi 44 de abțineri, o directivă privind salariile minime în Uniunea Europeană, care prevede, printre altele, că țările trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc permit lucrătorilor să aibă un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor.
Citește și: Medii schimbate în anul școlar 2022-2023. Elevii vor avea o nouă formulă de calcul a notelor
Amintim că social-democrații au cerut, joi, după ședința Coaliției, ca mecanismul salariului minim european să fie aplicat în România de la 1 ianuarie 2023. Acest lucru ar însemna o majorare a salariului minim la aproximativ 3.000 de lei brut.
Și Marcel Ciolacu a vorbit despre tema pensiilor. Acesta este de părere că este inuman să vorbim de o decizie de a avea o mărire de sub zece procente a pensiilor, mai ales că se ia în calcul majorarea prețurilor la alimente, la medicamente și mai ales la carburanți.
„Din punctul meu de vedere și al colegilor mei, al celor care ne-am făcut și am făcut impactul bugetar, am părerea că va fi o creștere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor. (…) Trebuie respectată legea. Legea spune foarte clar că trebuie mărite cu indicele de inflație, dar nu de anul acesta, indicele de inflație de acum 2 ani, care era sub 5%.
Dar nu se poate rămâne acolo. Noi vorbim acum de o mărire și de o respectare a legii. Când mărești, mărești la fel și celui care are 1.500 de lei și celui care are 20.000 de lei.(…) Trebuie să creezi o echitate socială. În acel moment intervii pe categorii, exact cum am făcut în Sprijin pentru România și în primul pachet social negociat când am intrat la guvernare. E normal să ai abordări diferite”, a spus Marcel Ciolacu, la România TV.