- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Noi ajutoare de la stat pentru fermieri. Cererile se depun de la 1 decembrie

16 Oct, 13:04 • Andrei Alina
Fermierii români pot beneficia de noi ajutoare de la stat de anul viitor. Documentele pot fi depuse de fermieri începând cu 1 decembrie. 
Noi ajutoare de la stat pentru fermieri. Cererile se depun de la 1 decembrie

Guvernul vrea să crească investițiile în irigații. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a subliniat importanța infrastructurii de irigații, anunțând programe semnificative de investiții în acest sector. Banii pentru dezvoltarea sistemului de irigații ar putea să vină din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții (BEI).În acest sens, au fost alocate 259 de milioane de euro pentru lucrări de modernizare și extindere a sistemelor de irigații, incluzând și acces la apă gratuită pentru fermierii din România, scrie Capital.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat alocarea unor fonduri pentru modernizarea și echiparea infrastructurii de irigații. La sfârșitul lunii noiembrie, va fi lansat un nou program prin care fermierii din organizațiile de udători (OUAI) vor putea accesa fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente moderne de irigații, cu o alocare totală de 180 de milioane de euro.

Citește și: APIA începe să acorde subvențiile pentru agricultori și fermieri de săptămâna viitoare

”Vreau să mai anunț un program foarte important, practic la sfârșitul lunii noiembrie vom lansa pentru toți fermierii care sunt în organizațiile de udători și care au accesat fonduri europene pe toate programele, vorbim de 2007, 2013, 2014, dar și 2023 și 2027, o măsură privind achiziționarea de echipamente de irigat pe fonduri europene.

Alocarea totală este de 180 de milioane de euro, iar această măsură o vom lansa la sfârșitul lunii noiembrie.

Îi rog pe toți fermierii care sunt membri în aceste organizații și au accesat reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, să se pregătească să depună aceste proiecte pentru că ne dorim foarte mult prin aceste proiecte să închidem practic ciclul în sistemul de irigat, infrastructură principală realizată de către statul român prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, infrastructură secundară prin care am alocat, așa cum spuneam și mai devreme 400 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, dar și echipamentul necesar, astfel încât, așa cum spuneam, să ducem apa în siguranță la plantă.

Vor fi achiziționate numai echipamente de irigat, valoarea sprijinului de 180 de milioane de euro. Rog toți fermierii români să-și pregătească proiecte căci începând cu 1 decembrie, sfârșitul lunii noiembrie, vor putea depune proiecte pe această măsură. (…) 551.000 de hectare infrastructură secundară vor fi reabilitate cu acești bani. Au depus proiecte aproape 567 de beneficiari au fost, alocarea a fost de 400 de milioane de euro în funcție de cheltuirea banilor pe celelalte măsuri, în cazul în care rămân economii, toți îi vom duce către sistemul de irigații din România”,  a conchis ministrul Florin Barbu.

Citește și: Vești bune pentru fermieri! Mii de români vor beneficia de bani în avans de la APIA

Noi ajutoare pentru fermieri din 2025

Pe lângă investițiile în sistemele de irigații, ministrul Agriculturii anunță și subvenții pentru energia electrică utilizată în exploatațiile agricole. Statul va acoperi 50% din costurile cu energia electrică, facilitând astfel reducerea costurilor de producție și stimulând investițiile în infrastructura de irigații și ferme.
”Sprijin pentru fermierii noștri a venit și pe partea de investiții în sistemul național de irigații. Au fost alocate 259 de milioane de euro pentru lucrări de investiții și mai mult decât atât au fost alocate sume consistente pentru apă gratuită în anul 2024 pe infrastructura principală de irigații. Și mai mult decât atât, am decontat inițiativele legislative pe care le-am depus și în calitate de președinte de Comisie de Agricultură, să suportăm 50% din costurile de energie electrică pentru fermieri. Mai mult, așa cum am spus, am identificat pe decizia privind cadrul Ucraina și anumite beneficii pe care le putem da fermierilor români astfel încât am alocat granturi de peste 725 de milioane de euro pentru credite în agricultură. (…) Măsurile de sprijin pentru agricultura din anul 2024 au avut o valoare totală de 6,73 miliarde de euro”, a declarat  ministrul Florin Barbu.