Unul dintre cei mai vechi producători de mobilă din România se află într-un impas și ia în calcul oprirea completă a activității sale sau fie declanșarea unei reorganizări în urma căreia pot rămâne mai puțini angajați. Datele publice indică faptul că aceste măsuri vor afecta în jur de 300 de angajați, transmite Profit.ro.
Problemele cu care se confruntă fabrica de mobila Famos sunt mai vechi și își au originea într-un context economic extrem de nefavorabil pentru industria locală. Mai exact, producătorii locali se confruntă cu un preț ridicat al materiilor prime și al energiei, la care se adaugă concurența făcută de produsele similare din China care ajung în România la un preț semnificativ mai mic.
În plus, situația complicată pentru această fabrică de mobilă este accentuată și de faptul că fluxul financiar pe care îl alimentează comenzile plasate de către clienții din România este insuficient pentru a menține activitatea economică.
Te-ar putea interesa și: Suedezii au cumpărat fosta fabrică a lui Irinel Columbeanu, pentru a face mobilă IKEA
Fabrica de mobilă Famos se confruntă cu provocări care au rădăcini adânci și sunt consecința unui context economic extrem de nefavorabil pentru industria locală. În principal, producătorii locali se văd afectați de costurile ridicate ale materiilor prime și energiei, pe lângă competiția agresivă din partea produselor similare provenite din China, care intră pe piața românească la prețuri semnificativ mai mici. De asemenea, se observă că prețurile actuale ale comenzilor plasate de clienți nu sunt suficiente pentru a menține viabilitatea economică a producției.
În lumina acestor probleme, se iau în considerare mai multe opțiuni, inclusiv suspendarea activității de producție sau funcționarea cu un personal redus, ajustat la cerințele de producție și la standardele de siguranță necesare pentru întreaga platformă industrială.
Pentru a reduce costurile cu forța de muncă, se ia în calcul restructurarea personalului sau reducerea timpului de lucru.Aceste măsuri urmează să fie discutate și, dacă este necesar, aprobate de către acționari. În paralel, compania intenționează să își implementeze un nou plan de investiții pentru anul curent și să își realeagă consiliul de administrație pentru un mandat de patru ani.
Famos, cu sediul în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, a fost înființată în 1948 ca un simplu atelier de tâmplărie, care mai apoi s-a transformat într-o fabrică de mobilă cu o producție anuală ce depășește 10 milioane de euro.
În 1990, după Revoluție, compania a fost reorganizată ca societate pe acțiuni cu capital integral de stat, având la momentul respectiv 2.600 de angajați. Procesul de privatizare a început în 1995, când 39% din capitalul social a fost vândut. Ulterior, în 1999, privatizarea s-a finalizat, statul vânzând încă 25% din acțiuni.