- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Obligatoriu în România! Legea plății cu cardul se aplică în toată țara

22 Oct, 10:13 • Mălureanu Rebecca
Legea impune plata cu cardul în toata România. Totuși, unii comercianți nu s-au adaptat încă la această modalitate, lucru care a generat nemulțumiri printre clienți.
Obligatoriu în România! Legea plății cu cardul se aplică în toată țara

În țara noastră, plățile cu cardul au câștigat tot mai multă popularitate, în defavoarea celor cash. Majoritatea românilor aleg această variantă din motive de conveniență și siguranță. Chiar și așa, mulți clienți sunt nesatisfăcuți pentru că unii comercianți mai refuză să le ofere aceastora posibilitatea de a plăti astfel, cu toate că legea impune obligativitatea acceptării plăților în format electronic.

Obligația legală de a accepta plata cu cardul, pe langă cea cash

Pentru a limita evaziunea fiscală și pentru a stimula transparența în tranzacții, autoritățile din România au implementat legea 406/2023.

Aceasta impune tuturor comercianților, indiferent de dimensiune, să accepte plăți electronice prin intermediul dispozitivelor POS sau a altor terminale.

Legea presupune, de asemenea, posibilitatea cliențilot să retragă numerar în valoare de până la 500 de lei prin terminalul POS al magazinului. Și chiar dacă această măsură a fost deja implementată, mulți comercianți nu s-au adaptat, ceea ce a generat revoltă printre clienți.

Nemulțumiri printre clienți
Tot mai mulți români aleg să plătească folosind cardul, deoarece consideră că este o metodă rapidă și eficientă. Totuși, sunt mulți care preferă plata tradițională, cash.

Un client a afirmat clar:

„Card. E operativ,”

subliniind cât de importantă este pentru el această opțiune. O altă clientă și-a exprimat părerea spunând:

„Ambele posibilități,”

indicând că este important să poată beneficia de ambele modalități de plată pentru a alege ce i se potrivește cel mai bine. Într-o altă ordine de idei, unii clienți nu cred că acest sistem de plată este accesibil peste tot.

„Nu cred că în toate părțile. De exemplu, la o cârciumă. Nu cred că sunt bancomate, astea, pentru să ia cash”, a declarat un bărbat, arătând că există încă zone în care comercianții nu acceptă plăți electronice.

Legea plății cu card se aplică peste tot în România
Legea plății cu card se aplică peste tot în România

Vezi și: Impozite de 70% pentru români! ANAF lovește dur. Cine sunt cei vizați de taxarea uriașă

Cu toate că legea impune obligativitatea acceptării plăților cu cardul, mulți mici comercianți din piețe sau din zonele rurale nu se folosesc de această metodă. Chiar și atunci când sunt POS-uri accesibile, sunt situații în care acestea nu funcționează și se întămplă destul de des. Din punct de vedere legal, comercianții au acum posibilitatea de a folosi un telefon mobil pe post de terminal POS. Totuși multe persoane păstrează încă modalitățile tradiționale de plată.

Conform legii, toate persoanele fizice autorizate (PFA) și societățile comerciale înregistrate la Registrul Comerțului trebuie să asigure opțiunea de plată electronică. Dar lipsa informației și reticența unora de a se adapta blochează implementarea acestui sistem la nivel național.

Reglementări și sancțiuni

Legea nu impune explicit utilizarea unui aparat de tip POS, ci permite și folosirea telefoanelor mobile ca terminale pentru plăți cu cardul. Comercianții au obligația să aibă un cont bancar în care să fie virate sumele plătite de clienți. Din nefericire, foarte puțini sunt cei care cunosc aceste reglementări recente, iar unii comercianți nu sunt la zi deloc.

Autoritățile fiscale (ANAF) ar putea iniția în curând controale în teren pentru a verifica dacă toate firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale respectă legea impusă. Aceasta ar putea să îi determine pe mici comercianți să se adapteze la noile cerințe legislative.

Cu toate că legea este în vigoare, vom vedea cât de eficientă va fi implementarea și ce reacții vor avea comercianții în fața controalelor autorităților fiscale.

Citește și: Atenție, clienți! Nu deschideți acest link! Băncile emit un avertisment de risc maxim pentru fondurile românilor

Tags: