Datele OMV Petrom arată o scădere a cantității extrase de produse petroliere și gaze de 23% față de anul 2012. Potrivit Ziarul Financiar, compania a avut o pondere de 25% a producției la nivel de grup în anul 2021, calcule făcute pe baza datelor companiei.
Cunoscută în companie ca Petromar, Marea Neagră este a doua cea mai importantă zonă de extragere a OMV Petrom. La nivel de grup, Petromar a generat în anul 2021 circa 15% din totalul producției de petrol și gaze.
Producția a început să scadă dat fiind faptul că petrolul și gazele sunt resurse naturale neregenerabile. Marea Neagră a generat cu 33% mai puțin în 2021, comparativ cu anul 2012.
OMV a observat și anul trecut o scădere. Producția de gaze naturale a fost de doar 3,4 miliarde de metri cubi, în scădere cu 8% față de acum doi ani. Petrolul, la rândul său, dă semne că s-ar termina.
Te-ar mai putea interesa: Ministrul Muncii are un nou mesaj pentru români! Ce se întâmplă cu măsurile luate de Guvern
Marea Neagră a deschis căi pentru furnizarea de energie mai curată, îmbunătățind astfel calitatea vieții a milioane de români, însă zăcămintele actuale se produc de zeci de ani. Prin urmare, sfârșitul perioadei de producție este din ce în ce mai aproape.
Țara noastră se numără printre cele mai vechi producătoare de petrol și gaze la nivel mondial și a avut posibilitatea deblocării unor investiții cu potențial major. Cercetările recente arată că ar putea fi aduse la suprafața apei noi rezerve, creând în acest fel valoare pentru România.
Sectorul de explorare și producție al Mării Negre poate atrage investiții de până la 16 miliarde de dolari, ceea ce ar duce la crearea a 30.000 de locuri de muncă pe an. Contribuția, la nivel național, ar putea ajunge la 71 de miliarde de dolari iar la bugetul de stat aproximativ 26 de miliarde.
Cifrele arată un impact pozitiv major asupra economiei țării pentru următoarele decenii. De asemenea, proiectele conexe cum ar fi transportul și distribuția de gaze naturale ar putea avea loc ca urmare a succesului sectorului de explorare și producție.
Mai citește și: Anunțul momentului despre pensii! Ce ar trebui să știe milioane de români