Guvernul a cerut în acest sens clarificări din partea Comisiei Europene privind transpunerea regulamentului european în legislaţia din România, prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 186/2022, iar răspunsul forului european a venit marţi şi nu este cel aşteptat de autorităţi.
Într-un prim răspuns, Bruxelles-ul a precizat că atât procentajul, cât și sectoarele (practic, codurile CAEN) stipulate în legislația adoptată în România au respectat regulamentul european. Ceea ce ar însemna că, dacă estimarea OMV Petrom e corectă, gigantul energiei din România nu va intra sub incidența acestei suprataxe.
„Codurile CAEN citate în Ordonanța de Guvern respectă activitățile prevazute în regulament. Al treilea punct pe care îl întrebase Ministerul de Finanțe era despre comercializare produselor finite, dacă poate să fie trecută în cifra de afaceri, însă aici este nevoie de o întâlnire cu Guvernul”, mai precizează surse apropiate de dosar, potrivit Antena 3.
Posibilitatea ca OMV să nu plătească suprataxa este o lovitură pentru Guvern, care estimase că aceasta va aduce la buget un surplus de 3,9 miliarde de lei, sumă ce ar scădea considerabil fără contribuţia gigantului energetic austriac.
Totuși, Comisia a cerut date suplimentare privind modul în care s-a calculat cifra de afaceri a companiie. Aici elementul crucial ar fi dacă se ia în calcul și comercializarea produselor finite sau nu. Deci răspunsul venit de la Bruxelles nu e tranșant.
În plus, trebuie precizat că nici OMV Petrom nu a susținut că nu va plăti taxa. Tot ce s-a anunțat de către companie, într-un Trading Update, a fost că ”ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022”.
Citeşte şi: ANAF are de plătit 14 milioane de euro către companiile din România. Instanța a decis