Actrița Laura Cosoi, cunoscută pentru rolul din „La Bloc” de la Pro TV, și-a dorit ceva nou în viața, luând decizia de a păși în lumea afacerilor alături cu soțul ei, Cosmin Curticăpean. Cei doi dețin un lanț popular de brutării în București în care domnește o atmosferă tradițională, unde produsele lor, în special pâinea caldă, atrag în fiecare zi zeci de pofticioși.
Pâinile sunt coapte în cuptoare cu lemne și aduc aminte oamenilor de momentele din copilărie când bunicii pregăteau pâinea caldă. În loc de drojdia foarte cunoscută, în produsele lor se folosește maia, lucru care le face mai sănătoase, mai bune pentru digestie, fiind apreciate de nutriționiști, dar și de clienți.
Oamenii așteaptă pe la cozi la orele de vârf, chiar și un sfert de oră pentru a se delecta mai apoi cu pâinea proaspătă și rotundă pe care foarte mulți o adoră. Printre produse cele mai populare se numără pâinea rustică și cea multicereale, dar și plăcinta cu măr și nucă, care este specialitate casei.
„Cuptorul Brâncovenesc” este o brutărie artizanală, unde găsești pâine tradițională cu maia, produse din patiseria tradițională românească, umplute cu legume și cu fructe neconservate, totul copt la cuptor cu lemne. Pâinea cu maia are gustul pâinii, din copilărie, făcute de bunici, la țară și coaptă în cuptorul cu lemne.
Asta este, de fapt, rețeta tradițională, pe care o folosim și noi. Asta pentru că nu se folosește drojdie de bere, comercială, ci „drojdie sălbatică”, așa mai este numită maiaua – obținută doar din făină si apă, printr-un proces de fermentare tradițională. Pâinea făcută cu maia nu este numai bună la gust, ci și foarte sănătoasă”, a menționat Laura Cosoi, pe blogul personal, potrivit Click!
Citește și: Pâinea cea mai sănătoasă din supermarket. Mihaela Bilic: „Are gustul copilăriei. O chiflă are 30 g”
Pe un un kilogram de pâine rustică un român plătește 14,99 de lei, în timp ce pe varianta cu multicereale achită 15,99 lei pe kilogram. Plăcinta cu măr are prețul de 41,99 lei, iar cozonacul tradițional și aromat se cumpără cu 69,99 lei pe kilogram. Alte delicii repeferate de bucureșteni sunt cornulețele cu nucă care se dau cu 59,99 lei pe kilogram.
Există totuși și clienți nu tocmai satisfăcuți de servicii, chiar dacă majoritatea apreciază calitatea superioară a produselor și gustul inegalabil al acestora. Unii dintre ei critică prețurile ridicate, spunând că foarte mulți nu își permit să le cumpere. Alți nemulțumiți menționează că după ora 15:00, rafturile brutăriei sunt adesea goale, iar pâinea este vândută deja rece. Pe lângă acestea, s-a comentat și despre atitudinea unei vânzătoare, despre care se afirmă că nu este cea mai prietenoasă și face gesturi nepotrivite cumpărătorilor.
„Ceea ce o face unică și mai gustoasă este timpul de fermentare, de la 2 la 3 zile. Pâinea cu drojdie este făcută în aceeași zi. Fermentul din maia are lactobacili pre și pro biotice, care ajută la o mai bună și mai ușoară digestie, fără să baloneze. În unele sate, se face pâine la cuptor în fiecare zi.
De aceea, bunica păstra o bucățică de aluat (fermentul inițial) și pentru o dată viitoare (făcea pâine o dată la două zile). Fermenții din numita maia face pâinea mai densă, mai gustoasă, păstrând mirosul și gustul bobului de grâu, iar mineralele se eliberează mai lent, făcându-le sigur absorbția.
Diferența o face coaja, care este foarte tare la pâinea cu maia. Pâinea dospită cu drojdie conține și ea ciuperci benefice, însă consumul îndelungat pentru cei cu afecțiuni gastrointestinale poate cauza neplăceri pe termen lung”, a menționat nutriționista Codruța Pantelimon, pentru sursa citată mai sus.
Vezi și: Cât costă legumele în sezonul 2024. Fermierii le vând ieftin, dar în piețe prețurile explodează